Eén jaar na bloedbad in Yumbi wachten slachtoffers nog altijd op gerechtigheid (CongoForum)

KINSHASA – Het was onlangs één jaar geleden dat, aan de vooravond van de nationale verkiezingen, honderden Congolezen werden vermoord in en rond Yumbi in de provincie Mai-Ndombe (in het westen van Congo). Volgens de VN ging het op 16, 17 en 18 december 2018 om zorgvuldig geplande en voorbereide aanvallen waarbij minstens 535 doden en 111 gewonden vielen in de streek rond Yumbi maar ook rond Bongende en Nkolo II.

Bij dat geweld verloor Eva haar echtgenoot en drie van haar kinderen. Ze herinnert zich de verschrikking van die avond nog haarscherp. “Ik was met mijn kinderen voor het geweld aan het vluchten en ‘ze’ schoten op ons”, vertelt ze. “Drie van mijn kinderen werden gedood. Daarna heb ik me met de rest van mijn kinderen drie dagen in het oerwoud verscholen”.

Misdaden tegen de menselijkheid?

Vandaag (over)leven Eva en haar vijf kinderen in de grootst mogelijke onzekerheid in de hoofdstad Kinshasa. Zoals zij zijn er duizenden andere ontheemden die nog altijd niet teruggekeerd zijn naar de getroffen gebieden en die zich vaak in aangrenzende dorpen ophouden. Zowat 20.000 mensen zouden toen op de vlucht zijn geslagen; 16.000 van hen zijn naar het nabije Congo-Brazzaville overgestoken waar ze in zeer moeilijke omstandigheden overleven.

“Wat wij vragen is dat er nu eindelijk een proces zou beginnen”, legt Etibako Edi Ndito, een oud-parlementslid uit de streek, uit. “Ondertussen heeft de Congolese staat (Kinshasa) sinds augustus niet eens meer omgekeken naar de gevluchte landgenoten in Congo-Brazzaville”.

Indertijd reageerde het auditoraat-generaal van de Congolese strijdkrachten (FARDC) weliswaar zeer snel maar één jaar later wachten de slachtoffers én de burgerbewegingen nog steeds op gerechtigheid. Dat is ook de uitdrukkelijke wens van de Congolese katholieke bisschoppenconferentie (CENCO), stelt Radio France Internationale.

“Onze natie is nog altijd niet geïnteresseerd in het vinden van de verantwoordelijken van deze moordpartijen”, betreurt priester Donatien Nshole, secretaris-generaal van de CENCO. “Hoe ver staat Justitie nu? Dit is verontrustend en triest!”

Het rapport van de ‘Yumbi-commissie’, aangestuurd door Marie-Ange Mushobekwa, destijds minister van Mensenrechten, suggereerde de betrokkenheid van ‘politiek-administratieve overheden’ uit de provincie. De VN hadden het over ‘daden die konden worden gezien als misdaden tegen de mensheid”.

(c) CongoForum, 17.12.19 (PVb)

Image – source: Times.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.