Kinshasa: geluidsoverlast in omgeving van ziekenhuizen is schadelijk voor patiënten (CongoForum)

KINSHASA – Kerken en drankgelegenheden in de buurt van ziekenhuizen zorgen ervoor dat de zieken in Kinshasa geen rust hebben. Dat vertelden sommige verpleegkundigen onlangs aan verslaggevers van Radio Okapi.

Terwijl de patiënten klagen over lawaai, klagen de ziekenhuisfunctionarissen over het niet-handelen van de autoriteiten. Ze vragen de volledige sluiting van bars in de buurt van ziekenhuizen.

In de gemeente Lemba worden met name Saint Gabriel en Biomédical geconfronteerd met geluidsoverlast. Ze zijn al meer dan 20 jaar geopend, maar ze ondervinden veel hinder van bars en zelfs kerken die ook hun deuren in de buurt hebben geopend. De zieken kunnen het niet meer aan wegens de geluiden die zij produceren.

“We kunnen niet eens uitzoeken hoe we moeten rusten. Je moet alle deuren sluiten en je oren dichtstoppen”, zegt een patiënt. De chef van het biomedisch centrum in Lemba, dr. Yan Bin Kasao zag zelfs een patiënt met veel te hoge bloeddruk overlijden. “Moeten we het ziekenhuis sluiten? we weten niet meer wat we moeten doen!”

In Matete kampt de ‘Main Divine’-kliniek, die niet ver van een politiebureau ligt, met hetzelfde probleem. Dr. Pathy Kajina, veroordeelt de passiviteit van de politie: ” ‘s Ochtends is er al muziek. Het politiebureau is er, maar doet niets ”.

De burgemeester van Lemba belooft passende maatregelen. Burgemeester Jean Nsaka Bekadjwa zegt dat er oplossingen worden gezocht om een einde te maken aan dit probleem van geluidsoverlast.

© CongoForum, 18.01.20 (rok)

Beeld: een bar in Kinshasa
Bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.