Burgerbeweging Lucha is niet bijster positief over president Tshisekedi (CongoForum)
KINSHASA – ‘Fatshimétrie’. Zo noemt de burgerbeweging Lucha de ‘index’ waarmee ze wil meten in welke mate de acties van president Félix Tshisekedi resultaat opleveren. Lucha publiceerde onlangs haar rapport over één jaar president Tshsisekedi. Maar de voorlopige balans is nogal negatief, constateert Radio France Internationale.
Of het nu gaat om de rechten van de mens, de sociale situatie, de economie of de veiligheid: volgens Lucha moet er nog veel gebeuren om Congo vooruit te helpen.
Als grootste mislukking signaleert Lucha het feit dat de nieuwe president geen diepgaande structurele hervormingen doorvoerde om de rechtsstaat en de democratie te betonneren. Op politiek vlak constateert de beweging dat de coalitie tussen Tshisekedi en zijn voorganger Joseph Kabila het land niet bepaald helpt. Lucha is van mening dat Tshisekedi zich moet ontdoen van deze deal, die alleen maar tot lethargie leidt.
Fundamentele problemen
Kritiek is er ook op de veelvuldige reizen van het staatshoofd. Lucha vindt dat de president meer interesse moet tonen voor de fundamentele problemen. Hij zou sneller werk moeten maken van een hervorming van de Grondwet en aanpassingen van de kieswet en de nationale kiescommissie (CENI). Ook het gerecht moet worden aangepakt. Dit alles met het oog op een ‘participatieve democratie’ en transparantie.
Veiligheidsproblemen zijn er ook nog genoeg. Officieren, die worden beticht van misdrijven, horen te worden vervolgd.
Meer ruimte voor burgers
Op sommige punten wil Lucha Tshisekedi wel enig krediet gunnen. Zo slaagde hij erin om de Congolese burgers weer wat meer ‘ruimte’ te geven, probeert hij gratis lager onderwijs in te voeren en zet hij zich in om het land uit zijn diplomatieke isolement te halen.
“Twaalf maanden is niet veel om Congo te veranderen, maar het wel is veel in het kader van een ambtstermijn en in het licht van de dringendheid om het land op te tillen”, aldus Lucha.
Politieke spanningen
Binnen de regeringscoalitie zijn er heel wat spanningen tussen de ministers die aanleunen bij Tshisekedi en hun collega’s die behoren tot het Kabilakamp. Ook tussen de voorzitters van de Nationale Assemblee en de Senaat en de president zijn er spanningen.
Corneille Mulumba, één van de stichters van de UDPS (de partij van Tshisekedi), stelt dat het probleem niet alleen zit bij de kabilisten van het FCC. Hij roept Tshisekedi op om te steunen op zijn eigen partij en om vooral in te zetten op ernstige hervormingen.
Momenteel is de UDPS zo goed als onbestaande. De partij is weinig of niet te horen. Veertig jaar lang leverde deze partij strijd voor een beter Congo, maar op dit ogenblik hoor je haar niet.
© CongoForum, 26.01.20
Beeld – bron : Mediacongo