Tweede jaar van Félix Tshisekedi: op weg naar “Het sociale eerst”? (CongoForum)
KINSHASA – President Félix Antoine Tshisekedi heeft in een recente mededeling aan de leden van zijn regering drie onderwerpen behandeld: het eerste jaar van democratische verandering, zijn reis naar het Vaticaan, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, evenals zijn standpunt over de reacties die zijn uitspraken bij de Congolese gemeenschap in Londen uitlokten.
Tshisekedi is God dankbaar voor zijn eerste jaar als president. Hij hoopt dat de verandering de mentaliteit en kwaliteit van leven van de Congolezen zal beïnvloeden. Hij herinnert de leden van de regering aan “de intensiteit van de uitdagingen” die op alle gebieden het hoofd moeten worden geboden, terwijl hij benadrukt dat ze niet “onoverkomelijk” zijn. In dit verband zegt hij dat “uitdagingen de mens vormen”, meldt Mediacongo.
“Jaar van actie”
Vandaar zijn vastberadenheid om armoede te bestrijden en de voorwaarden te scheppen voor meer welvaart door daarvoor de juiste middelen te zoeken. In het jaar 2020, “het Jaar van de Actie”, moet de wil om te veranderen in de praktijk worden omgezet.
Félix Tshisekedi blikt terug op de voorbije maanden. In een eerste fase, van 24 januari tot 5 september 2019, had hij het verlangen om onmiddellijk te stimuleren, onder meer via infrastructuurwerken (wegen, bruggen, woningen, scholen, enz.). Becijferd op een startbedrag van bijna 400 miljoen dollar, is dit luik voor bijna 85% voltooid, zegt de president. Ook was er een dringende behoefte om het land te pacificeren omdat de veiligheidssituatie zeer gespannen was. “Inderdaad, zonder vrede is geen ontwikkeling mogelijk”.
Het eerste jaar van ‘Fatshi’ werd ook gekenmerkt door de terugkeer van de Democratische Republiek Congo op het internationale toneel. Dit blijkt uit de uitnodigingen die de president van de Republiek van over de hele wereld heeft ontvangen en de ‘toestroom van buitenlandse investeerders naar het land’.
Gratis basisonderwijs
In fase twee, van 6 september 2019 tot 24 januari 2020, was er de ondersteuning van zijn sociale visie door de nieuwe regering. Tshisekedi verwijst naar de concretisering van het gratis basisonderwijs, de pacificatie van een groot deel van het land, de terugkeer van de samenwerking met de Bretton Woods-instellingen enzovoort.
Op het vlak van de veiligheid wil de president de vrede in het oosten van het land herstellen. Hij liet een hoofdkwartier van het leger installeren in Beni, gaf richtlijnen en trok centen uit. Ondertussen lijkt het Congolese leger weer terrein te winnen op de gewapende groepen. Leiders van het ADF konden worden aangehouden, en Madina werd ingenomen op deze rebellen.
Hervormingen
De president van de Republiek streeft naar een echt republikeins leger, een professionele en gemotiveerde politie en goed gestructureerde veiligheidsdiensten. Hij wil diegenen eren die besloten hun leven op te offeren om de natie te verdedigen. Als het gaat over de verschillende gemeenschappen in Zuid-Kivu, wil Tshisekedi geen onderscheid maken tussen Congolezen. Hij nodigt zijn landgenoten uit om te bidden voor de eenheid en de vooruitgang van hun land.
Er was ook een reis naar het Vaticaan, Engeland en Zwitserland. De reis naar Rome, op uitnodiging van paus Franciscus, diende om een kaderovereenkomst tussen Congo en de Heilige Stoel te ratificeren. In Londen nam de president van de Republiek deel aan de investeringstop tussen het VK en Afrika. Hij kon er Congo promoten bij Britse investeerders en hen wijzen op mogelijke win-windeals. Als gevolg van de brexit kunnen de Britten meer doen in Afrika, zo hoopt Tshisekedi, die graag wijst op de enorme omvang van de Afrikaanse markt. Congo is volgens hem een essentiële partner in de sub-regio. Van de Britten worden verschillende investeringen verwacht.
“Wat we hebben gezegd en beloofd, zullen we doen”
In het Zwitserse Davos vertegenwoordigde Tshisekedi land voor het eerst Congo op het grote Wereld Economisch Forum, over de crisis en de klimaatverandering. Hij praatte daar over verschillende onderwerpen, waaronder mijnen, wereldveiligheid, het milieu, enz.
Uitspraken bij de Congolezen in Londen leidden tot enige controverse. Tshisekedi herinnert eraan dat het de gewoonte is geworden om de Congolese diaspora aan te spreken wanneer hij daar kans toe heeft tijdens zijn reizen. Hij hamerde erop dat hij niemand de realisatie van het streven van het Congolese volk naar verandering zou laten belemmeren. Dus waarschuwde hij dat hij niet zal twijfelen om zijn verantwoordelijkheid te nemen, op grond van wat de Grondwet mogelijk maakt. Tshisekedi wil wel dat iedereen zijn woordgebruik matigt, de instellingen respecteert en zijn of haar opdrachten oprecht vervult.
Volgens naaste medewerkers zal de president de gelanceerde ‘werven’ verdedigen en wil hij de komende hervormingen een meer sociale toon geven om rekening te houden met de verwachtingen van de bevolking. Vandaar de persoonlijke ontmoetingen met het publiek. Volgens de entourage beseft de president heel goed dat hij niet alles kan realiseren en dat hij niet op alle punten zal slagen.
Jaar II komt in een delicate context voor de uitvoerende macht, geconfronteerd met deze controverse na de presidentiële uitspraken in Londen. Er leeft nog veel angst en woede. Tshisekedi moet proberen om zijn engagementen uit de verkiezingscampagne na te komen. “Wat we hebben gezegd en beloofd, zullen we doen”, verklaarde zijn kabinetschef Vital Kamerhe enkele dagen geleden op radiozender Top Congo.
Afwachten
Tot nu toe wacht de meerderheid van de Congolezen af. In het afgelopen jaar zijn de Congolezen van hoop naar twijfel gegaan, zelfs als ze het beleid van president Tshisekedi ‘rechtvaardig’ vinden. “Hij moet zijn beloften nakomen”, stelt een politiek analist. Voor het tweede jaar moet de president volgens hem twee prioriteiten stellen: de meest kwetsbaren beter “dienen” en tegelijkertijd de overheidsuitgaven verminderen. “Hij heeft sterke en moedige keuzes nodig om veel dingen weer op de rails te krijgen”. Met andere woorden, de president moet vooral een grote plaats geven aan het sociale. Voor dit jaar is een “nieuw sociaal contract” nodig om in te spelen op de noden op het vlak van werkgelegenheid, pensioenen maar ook economisch herstel.
© CongoForum, 28.01.20 (rok)
Beeld – bron: Radio Okapi / John Bompengo