Premier Sophie Wilmès: “We willen onze relaties met Congo sterker maken” (CongoForum)

KINSHASA – Een delegatie van de Belgische regering is gisteren, woensdag, in Kinshasa aangekomen voor een tweedaags bezoek aan de DR Congo. Premier Sophie Wilmès (MR) wordt vergezeld door de ministers van Ontwikkelingssamenwerking (Alexander De Croo – Open VLD) en Buitenlandse Handel (Pieter De Crem – CD&V).

Vanochtend was er een ontmoeting met president Félix Tshisekedi, bericht de Belgische openbare omroep RTBF. Morgen brengt de delegatie een bezoek aan het consulaat-generaal van België in Lubumbashi, dat dan officieel wordt heropend.

Het bezoek vindt plaats op een moment dat er de nodige spanningen zijn binnen de coalitie FCC-CACH die momenteel de macht uitoefent in Congo. Het FCC van Joseph Kabila controleert nog altijd de Nationale Assemblee en de Senaat.

Blijven samenwerken

België stelt zich op dit punt afwachtend op, zegt premier Wilmès. De Belgische regering wil rustig aankijken hoe de situatie binnen de Congolese coalitie evolueert. “Voor ons telt vooral dat we in het belang van de Congolese bevolking kunnen samenwerken met Congo. Wij willen de onderlinge betrekkingen sterker maken. Heel belangrijk is dat we al heel wat economische spelers konden ontmoeten die hier op het terrein aanwezig zijn, zij kennen het terrein heel goed. Zij spraken allemaal van een drastische, fundamentele verandering in de behandeling van buitenlandse en Belgische investeringen, en verwezen ook naar de capaciteit om de relaties sterker te maken”.

In september 2019 was president Tshisekedi in België, dat hij zo’n beetje als zijn tweede vaderland ziet. Hij leefde ook lang in België. Brussel drong eerder bij Tshisekedi aan op een duidelijke evolutie naar een echte rechtsstaat. De Belgische regering wilde de eerder geuite kritiek op de Congolese verkiezingsuitslagen achter zich laten en stelde zich ‘welwillend neutraal’ op. Een voorzichtige houding? Wilmès spreekt eerder van vastbeslotenheid.

‘Voorzichtig maar vastbesloten’

“Net als bij iedere relatie die weer op gang komt, is er altijd een zekere voorzichtigheid. Maar je kan tegelijk voorzichtig en vastbesloten zijn. Vastbesloten om de dingen goed te laten lopen. Door onze geschiedenis weten we dat beide landen in staat zijn om bevoorrechte relaties te onderhouden. Dat is de agenda die we hebben, en daarom zijn we nu hier”.

Ondanks de politieke spanningen in Kinshasa en de niet al te beste openbare financiën in Congo wil België zich toch als bevoorrechte partner positioneren, voor China, de VS of de UK. Wilmès wil er geen competitie van maken. Ze verwijst naar de geschiedenis die België en Congo delen en ziet die eerder als een troef. Wilmès heeft het over een zekere ‘afffectie’ in de relaties tussen beide landen.

Wilmès erkent ook dat beide regeringen het lastig hebben. In Congo zijn er serieuze spanningen onder de regerende partijen, in België is er een federale regering in lopende zaken en lukt het maar niet om een nieuwe regering op de been te brengen. “Onze regering in lopende zaken toont wel dat ze nog altijd aan het werk is”.

Engagement blijft

Ondanks de politieke situatie in Brussel mag België niet ontbreken op het internationale toneel, vindt Sophie Wilmès. Verder wil ze aangeven dat België zich blijft engageren ten aanzien van Congo, ‘een land dat vele van onze medeburgers lief is’.

Grote akkoorden met Congo kan een regering in lopende zaken niet meteen afsluiten. Maar we kunnen wel voor continuïteit zorgen, stelt Wilmès. Zij gaat ervan uit dat een nieuwe Belgische regering zal blijven ijveren voor nauwere samenwerking en relaties met Congo.

© CongoForum, 06.02.20

Beeld: Sophie Wilmès

Bron: Sophie Wilmès

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.