Kinshasa: veel opgepakte criminelen behoren tot leger of politie (CongoForum)

KINSHASA – De politie van Kinshasa heeft eerder deze week zowat 100 criminelen, onder wie ook moordenaars, getoond op haar hoofdkwartier. Volgens generaal Sylvano Kasongo, die de politie leidt in de hoofdstad, hebben de operaties van zijn manschappen de onveiligheid aanzienlijk verminderd. Dat meldde Radio France Internationale.

Veel van de opgepakte criminelen zijn recidivisten en hebben enige straffeloosheid genoten. “Deze personen, die nochtans als gevaarlijke elementen worden beschouwd, hebben verschillende misdaden op hun naam staan”, zegt een hoger officier die deeluitmaakt van de groep die criminaliteit en verdovende middelen moet bestrijden. Sommigen worden gelinkt aan afpersingspraktijken via het taximilieu.

Meestal militairen en agenten

Voor generaal Sylvano Kasongo is het spijtig dat politiemensen en militairen vaak zelf aan de basis liggen van onveiligheid. “Wel 90% van de gepresenteerde bandieten zijn soldaten en politiemensen”, erkent Kasongo. “We vinden dat genant maar we moeten ze officieel presenteren”.

“De strijd tegen onveiligheid gaat iedereen aan”, legt de politiechef van Kinshasa uit en hij nodigt de autoriteiten en de bevolking uit tot samenwerking. “We vragen aan de bevolking om samen te werken met de politie, ons informatie te geven en ons te allen tijde te bellen. Wij staan tot hun dienst”.

Voortaan zal de politie naar verluidt dag en nacht acties uitvoeren om de criminaliteit nog meer terug te dringen.

© CongoForum, 20.02.20 (rok)

Beeld: generaal Sylvano Kasongo
Bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.