Kinshasa: operatie ‘Kin Bopeto’ krijgt in sommige gemeenten vorm (CongoForum)

KINSHASA – De Kin Bopeto-operatie, om vuilnis op te ruimen en de volksgezondheid te verbeteren, begint vorm te krijgen in sommige gemeenten van de stad Kinshasa. Gouverneur Gentiny Ngobila bezorgde 17,4 miljoen Congolese frank aan elke burgemeester om zo bij te dragen tot het welslagen van Kin Bopeto.

In de gemeenten Lemba, Lingwala, Gombe, Bumbu, Kasa-Vubu en zelfs in Ngaliema ruimen ambtenaren die zijn aangeworven voor schoonmaakwerkzaamheden de goten op. Ze ruimen het afval op, schilderen straatranden en vegen de wegen.

In de gemeente Lemba bijvoorbeeld werkt burgemeester Jean Nsaka Bekadjwa het liefst ’s nachts met zijn team: “Als de Kinois in het algemeen en de inwoners van Lemba in het bijzonder Bopeto tot hun leidmotief maken, zullen we opschieten. Het grote probleem is de mentaliteit”.

In Bumbu zijn de werken aanvankelijk gericht op drie assen, met name de Avenue Liberation ex-24 Novembre, de Avenue Landu en de Avenue Shaba. Maar Yves Mandika van het lokale bestuur blijft optimistisch: “Op het gebied van materialen is er wat bezorgdheid. Maar we trachten sommige materialen aan te kopen met het geld dat door de hogere overheid aan ons wordt teruggestort”.

In de gemeente Kalamu worden op verschillende plaatsen ongezonde situaties waargenomen, maar de gemeente blijft zelfverzekerd. Lokaal bestuurder Joseph Kabamba is vastberaden: “Het afval dat zich op de Avenue Badjoko bevond, hier op Victoire, hebben we in twee dagen opgeruimd en er was ook afval op de Avenue Oshwe”.

Voordat het geld werd overhandigd, had gouverneur Gentiny Ngobila acht burgemeesters geschorst die niet van plan leken om ernstig mee te werken aan Kin Bopeto. Ngobila blijft de Kinois aansporen om ten volle mee te werken aan het schoner maken van de hoofdstad.

© CongoForum, 27.02.20 (rok)

Beeld – bron: Digital Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.