“Echte gerechtigheid ? Dan moet Tshisekedi in het verleden gaan spitten” (Alain Daniel Shekomba)
KINSHASA – De onthullingen van het parket in Kinshasa (Matete) over de verhoren van Vital Kamerhe en zijn medeplichtigen hebben de hoop doen ontluiken dat het Congolese gerecht effectief een dienaar van de staat kan berechten, opdat het volk de waarheid, en niets anders dan de waarheid, zou kennen. Dat schrijft Alain Daniel Shekomba in een opiniebijdrage bij La Libre Afrique.
De feiten, die Kamerhe worden aangewreven, zijn des te serieuzer omdat zijn zelfverrijking schandalig is in vergelijking met de miserie van de Congolezen.
Een kabinetschef van de president kan nooit zo te werk gaan zonder dat zijn baas, Félix Tshisekedi, daar weet van heeft. Die laatste kan zijn verantwoordelijkheid als leidinggevende niet ontwijken als er zoveel schandalen rondom hen te merken zijn. De politieke verantwoordelijkheid van de chef komt altijd ter sprake als zijn ondergeschikten zware fouten begaan, terwijl ze in zijn naam handelen of zijn bevelen uitvoeren; zeker als de fout niet door de chef wordt ontdekt. Bovendien aarzelde Tshisekedi niet om zijn medewerker (Kamerhe) te verdedigen in de affaire van de (verdwenen) 15 miljoen dollar; hij zei zelfs dat het werken met ‘retro-commissies’ wettelijk was in Congo.
Het is dan ook noodzakelijk om de affaire van de 15 miljoen dollar te betrekken bij de aanklacht tegen Vital Kamerhe. In dit dossier gaat het over de mogelijke verduistering van 15 miljoen dollar door individuen, op een totale som van 100 miljoen die de staat leende om schulden aan oliemaatschappijen deels af te lossen. Het bedrag van 15 miljoen dollar werd opgenomen tussen 27 mei en 7 juni 2019; van de rekening van het ‘Comité de Suivi des Prix des Produits Pétroliers’ bij de Rawbank werden deze sommen afgehaald: 4 miljoen, 5 miljoen, 1,5 miljoen, 3 miljoen en 750.000 dollar. Samen goed voor 14.250.000 dollar. (…)
Deze zaak werd onderzocht door de algemene inspectie van Financiën (IGF), die zich op 31 juli 2019 had gericht tot het Hof van Cassatie. Vital Kamerhe kwam in opspraak, maar ontkende geld te hebben verduisterd. De president minimaliseerde de kwestie in een interview op tv. Hij verklaarde zelfs dat een bepaalde praktijk gewoon wettelijk was in Congo, ook al wordt zoiets elders in de beschaafde wereld gezien als een delict.
Heel wat dossiers
Wanneer Kamerhe zich op 11 mei meldt bij het ‘Tribunal de grande instance’ in Kinshasa (Gombe), in de zaak van de sociale woningen, mogen de rechters de andere dossiers zeker niet begraven. Naast de affaire van de 15 miljoen dollar heb je nog de bouw van overbruggingen in Kinshasa, de asfaltering van wegen in Noord- en Zuid-Kivu (door het bedrijf SOCOC), de bouw van depots en tankstations in de Kasaï en het hele gedoe rond de bestelling en levering van vervallen geneesmiddelen – een opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De naam van Kamerhe valt nog in andere onderzoeksdossiers. Het werk van de IGF werd op autoritaire wijze tegengehouden door de man.
Na de kwestie van de sociale woningen willen de Congolezen dus nog andere processen zien tegen Kamerhe. Congo heeft hoe dan ook centen nodig om de nefaste effecten van de pandemie (Covid-19) te managen. De rechters moeten opheldering brengen over de verdwenen overheidsmiddelen, en moeten die zien te recupereren. Ze mogen niet selectief zijn. De rechters mogen geen kruis zetten over dossiers die andere personen in het gedrang kunnen brengen. Ze mogen evenmin een dossier uitkiezen om Kamerhe uit de wind te zetten. Er is in Congo al genoeg geld van de staat gestolen zonder dat daar een haan naar kraaide.
Dossiers mogen ook niet worden gebruikt om Tshisekedi de kans te geven om het succes van zijn strijd tegen corruptie in de verf te zetten. Iedereen weet dat hij aan het Westen beloofde om het in corruptiedossiers op te nemen tegen de man die hem ‘maakte’, Joseph Kabila, en zijn vazallen.
Oudere misdrijven aanpakken
De Congolezen willen ook dat Tshisekedi niet langer terughoudend is om economische en financiële misdrijven van voor zijn ambtstermijn te laten onderzoeken en berechten. Hij mag de staat niet blijven verraden door te weigeren om het verleden uit te spitten. Talloze misdrijven uit het verleden blijven onbestraft. Ex-minister van Justitie Luzolo Bambi zei ooit klaar en duidelijk dat Congo ieder jaar 15 miljard dollar misloopt door de verduistering van overheidsmiddelen en belastingfraude.
Het volk blijft waakzaam. Het houdt alles in de gaten, in het bijzonder wat er op 11 mei zal gebeuren. Het proces tegen Kamerhe moet in het openbaar plaatsvinden, want het gaat over overheidsgeld. Het zou zelfs op radio en tv moeten worden uitgezonden, om de maatregelen tegen Covid-19 na te leven. Het volk wil dat het gerecht, als onafhankelijke macht, de natie redt die in gevaar is.
Alain Daniel Shekomba (zakenman en politicus)
Bron : La Libre Afrique / Mediacongo, 08.05.20
Beeld – bron : Alain Daniel Shekomba