Coronavirus: IMF-Afrika waarschuwt voor recessie (CongoForum)

KINSHASA – IMF-Afrika waarschuwt in een nieuw rapport voor de economische recessie die subsaharaans Afrika zal meemaken als gevolg van maatregelen die zijn genomen om de coronapandemie te stoppen. Volgens Congolese en Afrikaanse media vreest het IMF voor een krimp van 3,2%.

Ook Afrikaanse landen organiseerden lockdowns, sloten landsgrenzen en namen nog andere maatregelen. Dat werkte verlammend op de economieën van die landen. Het BBP van deze Afrikaanse landen dreigt nu gevoelig te krimpen, zegt het IMF. Het inkomen in landen ten zuiden van de Sahara zou kunnen dalen tot het niveau van tien jaar geleden, aldus Abebe Aemro Selassie, de directeur van het IMF in Afrika.

Sterke krimp

Selassie is ongerust over de economische vooruitzichten, die samenhangen met de ruimere internationale context die ook Afrika niet ongemoeid laat. “Het BBP per inwoner in de regio zal in 2020 naar verwachting met 5,4% krimpen om in 2021 met 1,1% te stijgen”, stelt de vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds. “Dat zal het BBP per hoofd van de bevolking 7 procentpunten onder het voorspelde niveau brengen van vóór het coronavirus, in oktober 2019, waardoor het niveau bijna gelijk is aan dat van 2010”.

De baas van IMF-Afrika herinnert eraan dat het IMF begeleidende maatregelen trof om de Afrikaanse economieën die door Covid-19 getroffen waren te ondersteunen. 28 lidstaten van het IMF stemden midden juni in met de kwijtschelding van schulden van 28 landen, waaronder 21 Afrikaanse landen. Het IMF regelde ook noodhulp voor 29 Afrikaanse landen, voor een bedrag van 10,1 miljard dollar. De komende maanden zal nog meer steun worden goedgekeurd, aldus nog Selassie.

© CongoForum, 08.07.20 (rok)

Beeld: Abebe Aemro Selassie, de directeur van het IMF in Afrika

Bron: YouTube

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.