Beni: Monusco haalt 53 kinderen weg bij UPLC-militie (Mai-Mai) (CongoForum)

BENI- In Beni (Noord-Kivu) heeft de VN-vredesmacht Monusco bijgedragen tot het weghalen van 53 kinderen, waaronder 12 meisjes, die behoorden tot Mai-Mai-milities die de buurt van Beni onveilig maakten.

De gewapende groepen gaven zich een paar maanden geleden in Kalunguta (26 km ten noordoosten van Beni) vrijwillig over aan de FARDC. De meeste kinderen zullen worden overgedragen aan de ngo ACOPE (Concrete Actie voor de Bescherming van de Jeugd nvdr) die instaat voor de overgangszorg voordat ze met hun gezin herenigd worden, meldde Radio Okapi.

De afdeling kinderbescherming van Monusco (Mission de l’Organisation des Nations Unies pour la stabilisation en République démocratique du Congo) scheidde woensdag 53 kinderen van Mai-Mai die actief zijn op het grondgebied van Beni (Noord-Kivu). Die Mai-Mai noemen zichzelf l’Union des Patriotes pour la Libération du Congo (UPLC) en willen Congo ‘bevrijden’. De overdracht van de kinderen vond plaats in het hergroeperingscentrum voor Mai-Mai-strijders in Kalunguta.

Het gaat over 41 jongens en 12 meisjes. Ze variëren in leeftijd van 14 tot 17 jaar. Allen wachtten ze reeds enkele maanden in dit hergroeperingscentrum van Kalunguta. Ze werden voor deze operatie allemaal geïdentificeerd door ACOPE, een lokale ngo die opkomt voor de bescherming van kinderen. Die ngo is een partner van UNICEF.

Bernard Okanda, hoofd van de afdeling kinderbescherming van Monusco, wijst er op dat het doel van de actie is de gewapende groepen ervan te overtuigen dat ze moeten stoppen met het recruteren van kinderen. “Van 53 kinderen werd formeel vastgesteld dat ze betrokken waren bij strijdkrachten en gewapende groepen. Monusco, met name de afdeling kinderbescherming, haalt ze daaruit. De actie van vandaag maakt deel uit van ons plan om via engagement en dialoog de gewapende groepen ertoe te brengen te stoppen met de rekrutering van kinderen en de kinderen die nog in hun midden zijn vrij te laten. Zodanig dat ze de kans krijgen om het DDR-programma (voor ontwapening, demobilisering en reïntegratie nvdr) te volgen.”

Deze minderjarige kinderen horen niet thuis in gewapende groepen, bevestigt op zijn beurt Héritier Kasereka, commandant van het hergroeperingscentrum in Kalunguta. Hij is tevreden en feliciteerde Monusco en haar partners met de actie: “We zijn erg blij om de kinderen weer in onze handen te krijgen, zeker omdat deze kinderen nog niet eens oud genoeg zijn om bij het leger te gaan”.

Onmiddellijk nadat ze het hergroeperingscentrum verlaten hadden, werden alle kinderen naar het doorgangscentrum van de ngo ACOPE gebracht die hen tijdelijk opvangt in afwachting van hun gezinshereniging.

© CongoForum, 10.07.20

Beeld-bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.