Noord-Kivu: culturele beweging neemt lastercampagne tegen kardinaal Ambongo niet (CongoForum)

De culturele vereniging Kyaghanda Yira springt resoluut in de bres voor kardinaal Fridolin Ambongo die volgens haar zwaar door het slijk wordt gehaald omwille van zijn preek naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Congo. In een solidariteitsbetuiging aan de kardinaal heeft de vzw zondag 19 juli publiek geprotesteerd tegen een aantal ronduit vijandelijke reacties tegen de kardinaal. Die opmerkingen werden in een aantal media en op de sociale media geuit door politieke figuren.

Volgens Kyaghanda Yira heeft kardinaal Ambongo in zijn homilie ronduit de waarheid verteld. “De katholieke prelaat is één van de zeer weinige personaliteiten die daadwerkelijk het oosten van het land heeft bezocht om er mee te leven met de geteisterde bevolking in Beni, in Ituri en overal elders. Alleen al om die reden zullen we nooit aanvaarden dat sommigen hem in de media om zeer egoïstisch eigenbelang bekladden.”

Het zout in de wonde

“In onze streektaal heet het dat ‘zout geen pijn doet als er geen wonde is’ (een spitsvondige Bantu-omschrijving van wat in het Nederlands ‘zout in de wonde wrijven’ is, nvdr). De bijzonder realistische en objectieve toespraak van Zijne Eminentie heeft ongetwijfeld ingehakt op een aantal kwaadaardige gevoeligheden waar tot dusver niet mocht over gepraat worden om tot profijt van een handjevol individuen de Congolese bevolking onder de duim te houden”, schrijft de culturele vereniging Kyaghanda Yira in haar steunbetuiging aan de kardinaal.

De vereniging verklaart uitdrukkelijk achter de kardinaal te staan en hem haar steun en medewerking toe te zeggen ‘in zijn werkelijk profetische missie, geworteld in de doctrine van zijn voorgangers’. Kyaghanda Yira vernoemt daarbij expliciet kardinaal Joseph Malula, aartsbisschop Christophe Munzihirwa Mwene Ngabo, aartsbisschop Emmanuel Kataliko en aartsbisschop Charles Mbowa. “Allemaal martelaars van de waarheid”.
Kyaghanda Yira vraagt de politieke klasse van de RD Congo zich eindelijk open te stellen voor de wijsheid, de waarheid en de menselijkheid waar deze man Gods hen toe opriep opdat ze zowel van het volk als van God de goedkeuring zouden verdienen voor de politiek waarvan ze hun beroep hebben gemaakt.

Bron: CongoForum – Roger Mulyata (Paul Verbraeken)

Beeld-bron: Beni Lubero Online

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.