Kinshasa: beweging ‘Sta op, kind van militairen’ sensibiliseert politie en leger voor ernst corona (CongoForum)
KINSHASA – Met de megafoon in de hand en een mondmasker op hebben Christelle Kiakuba, een twintiger, en andere jongeren van de beweging ‘Téléma Mwana ya Mapinga’ (kortweg TMM, Sta op, kind van militairen) vier maanden hard gewerkt om in militaire- en politiekampen in Kinshasa informatie over COVID-19 te verspreiden en zo respect voor de hygiënische maatregelen af te dwingen. Het doel: informatie over de pandemie delen en de verspreiding van het virus beperken.
Elk jaar organiseert Kiakuba, leidster van de beweging, een reeks sociale- en solidariteitsacties om weduwen en wezen van militairen en politiemensen te helpen. In deze periode van pandemie heeft TMM echter gekozen voor bewustmaking. De bevolking beseft immers nog onvoldoende dat het coronavirus in het land is. TMM verdeelt daarom in de legerkwartieren COVID-19-beschermkits en herbruikbare maskers om gezinnen die een laag inkomen hebben te helpen omgaan met de hygiënische omstandigheden.
‘Téléma Mwana ya Mapinga’ zet zich al zeven jaar in voor de verbetering van de “effectieve” levensomstandigheden van soldaten, politieagenten en hun families. Ze baseert zich daarbij onder meer op een van de beloften van de Congolese president Felix Tshisekedi tijdens zijn verkiezingscampagne in februari 2019. Die luidde: “Zij die afhankelijk zijn van militairen en van politieagenten verdienen bescherming. Het zijn kinderen zoals die van een minister. De staat moet zijn verplichtingen nakomen. Ze mogen niet worden veroordeeld of opgeofferd omdat hun ouders ervoor hebben gekozen de republiek (DR Congo) waardig te dienen.”
Weinig gemotiveerd
In de DR Congo is de maandelijkse verloning voor deze ‘mensen in uniform’ gering. Hun koopkracht vermindert voortdurend en hun levensomstandigheden verslechteren. “Men stuurt de soldaten naar het front en laat hun kinderen thuis zonder middelen. Welk moreel verwacht je dan aan het front? Men zet ongemotiveerde politieagenten in tegen een mars en verkeersagenten hebben honger. Welk resultaat verwacht u van het leger aan het front als ze de kinderen van hun collega’s zien sterven en ze zelf niet waardig worden behandeld?”, vraagt Christelle Kiakuba zich af. Ze is woedend over de dood van een politieman die tijdens de mars op 9 juli, georganiseerd door de presidentiële partij Union pour la Démocratie et le progrès Social (UDPS), in Kinshasa werd gemolesteerd.
Volgens Kiakuba hebben excessen van de politie vaak te maken met de arbeidsomstandigheden. Vandaar de in 2013 afgekondigde vraag naar de toepassing van het statuut voor leger en politie. De nieuwe schaal, voorgesteld voor het jaar 2020, voorzag in een verhoging van het salaris van een nieuw aangeworven politieagent van 130.000 Congolese frank naar 400.000 Congolese frank. Die van de hoofdcommissaris van de afdeling zou stijgen van 211.421 Congolese frank tot 720.000 Congolese frank.
Telema Mwana Ya Mapinga veroordeelt de betreurenswaardige leefomstandigheden van het Congolese leger en de politie: onvoldoende gezondheidszorg, zonder huurtoeslag, zonder gezinstoelagen.
In februari 2020 brachten leden van de beweging de nacht door op het terrein van de Afrikaanse Unie (UA), vlakbij het kantoor van het staatshoofd, om de sociale ongelijkheid aan te klagen die soldaten en de politie in het land ondervinden. Een maand eerder werd voor dezelfde eisen een protestmars georganiseerd.
“Een moeilijke jeugd”
Kiakuba studeerde af als journaliste aan het ‘Institut Facultaire des Sciences de l’Information et de la Communication (IFASIC). Ze bracht een “moeilijke en vreselijke” jeugd door in militaire kampen in Kinshasa en Bukavu, de hoofdstad van de provincie Zuid-Kivu in het oosten van de DR Congo.
Vanuit die moeilijke jeugd startte ze de ‘Telema Mwana Ya Mapinga Academia’-beurs om studiebeurzen voor soldatenkinderen te ondersteunen evenals om de bouw van enkele klaslokalen in het Mzee Kabila Instituut in de gemeente Lemba (ten oosten van Kinshasa) te ondersteunen. De vereniging helpt ook de families van rouwende soldaten of politieagenten en bezoekt weeshuizen. Samen met politieke besluitvormers pleit ze ervoor en roept ze op om de bouw van scholen en ziekenhuizen in de kampen te steunen.
© CongoForum – Marie-Ange Makadi, 27/07/20 (rok)
Beeld:Christelle Kiakuba tijdens een bewustmakingscampagne over het dragen van een mondmasker
Bron: TMM © 2020
Beeld:Het team van Tetema Mwana ya Mapinga na de distributie van schoolbenodigdheden
Bron: TMM © 2019