Centraal-Kongo: stenen bakken om het academiejaar van de kinderen te betalen (CongoForum)

MBANZA-NGUNGU – De leden van de familie Ndongala kregen onlangs onverwacht bezoek van een verslaggever van CongoForum die hun grote werkplaats in open lucht voor het maken van bakstenen wilde zien. Ze doen hun werk vlak voor hun huis in het dorp Boko, nabij de stad Mbanza Ngungu (provincie Centraal-Kongo). De familie wil 100.000 stenen bakken om zich voor te bereiden op de nakende start van het academiejaar.

Vader Bernard Ndongala (eind zestig) is een geboren ondernemer, zo kon onze verslaggever vaststellen. Hij evalueert het werk van de dag ervoor, verdeelt de taken en bepaalt de doelstellingen van de dag. De afgelopen twee maanden heeft hij zijn heel gezin kunnen overtuigen om bakstenen te maken en te koop aan te bieden op de lokale markt. De opbrengst moet het mogelijk maken om de terugkeer naar de universiteit van zijn zes kinderen voor te bereiden. Bernard bevindt zich in een moeilijke financiële situatie: hij werd al verschillende maanden niet betaald door zijn werkgever Onatra (Office National des Transports).

Op de werf bereidt de moeder de maaltijd, terwijl de jongste verantwoordelijk is voor het voorzien van de site met het water dat nodig is om de bakvormen of mallen regelmatig schoon te maken of de te bakken klei te verzachten. Tegelijkertijd zijn de oudere kinderen, met de mallen in de hand, zeer ijverig in het maken van de bakstenen.

Contract met ngo

Het gezamenlijke doel is om minimaal 1.000 stenen per dag te maken. De vader heeft een contract ondertekend om 100.000 stenen (tegen een eenheidsprijs van 200 Congolese frank of 0,10 dollar) te leveren aan een ngo die een school en een gezondheidscentrum in de buurt bouwt. Daardoor verwacht hij in september een ‘jackpot’ van 10.000 dollar. Het bedrag is meer dan genoeg om de enorme financiële last van de opleiding van de kinderen aan een plaatselijke universiteit te dragen en om te voorzien in een aantal basisbehoeften voor het gezin.

We zijn half augustus en Bernard Ndongala schat, met een glimlach op zijn lippen, dat zijn ploeg al 80% van de opgedragen doelstellingen heeft behaald. Het enige dat nog moet gebeuren, is de bouw van ovens om de stenen te bakken zodat ze aan de ngo kunnen worden geleverd.

Stenen maken brengt op in deze streek door de zeer goede kwaliteit van de klei. Maar in de meeste gevallen heeft een te groot aanbod er vaak toe geleid dat de prijzen zijn gedaald tot soms maar 100 Congolese frank per baksteen. Bernard is dan ook een geluksvogel die zijn productie tegen een veel betere prijs kon slijten.

© CongoForum – Gaspard Nkunambi, 19.08.20 (rok)

Beelden – bron: CongoForum

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.