Internationale Dag van de Humanitaire Hulp: 19 miljoen mensen in voedselonzekerheid in DR Congo (CongoForum)

KINSHASA – Minstens 19 miljoen mensen in de DR Congo leven in voedselonzekerheid, terwijl er meer dan 5 miljoen intern ontheemd zijn, dat wil zeggen dat ze hun huis zijn ontvlucht om elders veiligheid te zoeken. Deze verontrustende cijfers, die aandacht kregen op de Internationale Dag van de Humanitaire hulp (jaarlijks gevierd op woensdag 19 augustus), werden gegeven door de plaatsvervangend coördinator van humanitaire acties in de DR Congo, Diego Zorilla.

Volgens Zorilla hebben deze mensen humanitaire hulp nodig om waardig te kunnen leven. Maar het mobiliseren van hulp voor Congo is niet altijd gemakkelijk in de context van crisissen die al meer dan 20 jaar duren. “Maak donoren duidelijk dat er in de DR Congo verschillende humanitaire crisissen zijn en niet slechts één. Humanitaire hulpverleners zijn druk bezig geweest om de aandacht van de wereld te vestigen op wat hier al meer dan 20 jaar lang gebeurt”. Volgens Zorilla is het zaak om geld bijeen te brengen voor miljoenen mensen in Congo, meldt Radio Okapi.

“In werkelijkheid proberen we eerst uit te leggen dat het niet over één situatie gaat, maar dat het een veelvoud aan situaties is. Deze crisissen hebben een verschillende dynamiek: sommige zijn zeer recent, andere zijn ouder. We proberen uit te leggen dat er achter deze crisissen mannen, vrouwen en kinderen schuilgaan die lijden, en dat dit lijden enorm is. We proberen niet alleen te wijzen op het grote aantal personen dat lijdt maar ook op de manier waarop ze lijden, de mate van ontbering”.

Diego Zorilla merkt op dat het humanitaire ‘responsplan’ voor de DR Congo vorig jaar bijna 800 miljoen dollar ontving, zonder de ebola-respons mee te tellen. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om de verschillende donoren te bedanken en vooral de Congolese bevolking, de eerste die ter plaatse ingreep. Ook al hebben ze zelf weinig middelen, veel lokale gezinnen delen het weinige dat ze hebben met de ontheemden.


© CongoForum, 20.08.20 (rok)

Beeld: Veel ontheemden, die het geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn ontvlucht, hebben hun toevlucht gezocht op het terrein van een katholieke kerk in Bossangoa. Zo’n 37.000 mensen hebben daar onderdak gevonden.
Bron: UNHCR / B. Heger

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.