Internationale Meisjesdag: “Meisjes met uitval-risico, moeten weer naar school gaan” (CongoForum)
KINSHASA – Meer dan 18 miljoen schoolgaande kinderen in de DR Congo hebben hun school sinds maart 2020 moeten onderbreken als gevolg van de Covid-19-pandemie. Met de sluiting van scholen is het aantal adolescente meisjes met een risico op vroege zwangerschap en vroege huwelijken over de hele wereld toegenomen.
Ter gelegenheid van de viering van de Internationale Meisjesdag, op 15 oktober, vragen de organisaties Save the Children en World Vision International aan de regering van de Democratische Republiek Congo en de verschillende spelers uit het maatschappelijk middenveld om inspanningen om meer kinderen en jongeren naar school te laten terugkeren. Dat meldt Mediacongo. Die ‘terugkeer’ moet veiliger en inclusiever worden gemaakt, zeker voor de vele duizenden meisjes die dreigen uit te vallen.
Uiteenlopende risico’s
“Meisjes uit arme families, meisjes die moeder zijn, zwangere meisjes, meisjes die in conflictgebieden wonen, meisjes met fysieke, mentale of motorische beperkingen lopen het risico om bij de herstart niet meer naar school te gaan en om voorgoed van school weg te blijven”, vreest Mange Mahula, technisch adviseur voor onderwijs bij Save the Children. “Ze lopen het risico te worden blootgesteld aan vele vormen van misbruik, waaronder kinderarbeid, vroegtijdige huwelijken en zwangerschap, andere vormen van gendergebonden geweld, seksueel geweld, rekrutering door gewapende groepen, criminele handelingen en emotioneel en psychologisch geweld”.
Voor Save the Children and World Vision is onderwijs voor meisjes een fundamenteel mensenrecht dat moet worden beschermd, ook tijdens conflicten en de Covid-19-pandemie.
“Als jong meisje was het altijd mijn droom om mijn studie af te ronden en een belangrijk iemand in de gemeenschap te worden, maar veel meisjes in mijn gemeenschap realiseren deze droom nauwelijks door de uitdagingen waarmee ze thuis, in hun gemeenschappen en op hun scholen worden geconfronteerd” zegt Adela, 15 jaar oud.
“Veel kinderen die het risico lopen de school te verlaten en die in afgelegen gebieden van de DR Congo wonen, vooral jonge meisjes, hebben tijdens de sluitingsperiode geen afstandsonderwijs genoten. Het is mogelijk dat deze scholieren niet terugkeren naar school wanneer die weer opengaat”, denkt Beatrice Coly van Save the Children. “Elk kind in de DR Congo, jongen of meisje, heeft het recht om naar school te gaan”, onderstreept Farida Eliaka, directeur belangenbehartiging en communicatie bij World Vision.
Maak scholen veiliger
Save the Children en World Vision raden scholen aan om de instructies van de regering te respecteren en de hygiënische maatregelen na te leven omdat die bevorderlijk zijn voor het verwelkomen van studenten, in een veilige en beschermende omgeving.
Save the Children and World Vision roepen de Congolese regering op om scholen te verbieden om meisjes weg te sturen die tijdens het schooljaar zwanger worden, om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen te bestrijden en te voorkomen dat veel meisjes de school te vroeg verlaten. Ze pleiten verder voor de organisatie van activiteiten om kinderen, en vooral meisjes die geen afstandsonderwijs hebben genoten, in staat te stellen het schoolprogramma in te halen.
Er moeten ook ‘mechanismen’ worden bedacht om meisjes die het risico lopen te stoppen naar school te doen gaan of op school te houden. De organisaties willen ook gendergebonden geweld in al zijn vormen op scholen uitbannen. Nog belangrijk is de ondersteuning van de scholen bij het regelen van plekken om de handen te wassen en om onderwijzend personeel bij te scholen rond de corona-maatregelen.
Meisjes moeten volgens de ngo’s worden gehoord, ze hebben recht op een zinvolle deelname aan alle openbare besluitvorming tijdens de reactie op Covid-19: “We moeten een einde maken aan alle vormen van discriminatie van meisjes door negatieve culturele praktijken en gedragingen uit te bannen. Het is van fundamenteel belang om discriminatie van meisjes bij het onderwijs, de ontwikkeling van vaardigheden en training uit te bannen ”, zegt Beatrice Coly (Save the Children).
“Lesgeven aan meisjes is de hoeksteen van de toekomstige economische ontwikkeling van de DR Congo. Falen in termen van onderwijs voor meisjes is falen voor de toekomstige ontwikkeling van het land ”, concludeert Malik Allaouna, landendirecteur van Save the Children DR Congo.
© CongoForum, 15.10.20 (rok)
Beeld – bron: Mediacongo