Agro-industrieel park Bukanga Lonzo: officieel rapport brengt financieel gesjoemel in beeld (CongoForum)

KINSHASA – De Algemene Inspectie van Financiën (IGF) heeft woensdag haar rapport bekendgemaakt over haar onderzoek naar de manier waarop het agro-industrieel park van Bukanga Lonzo werd beheerd. Volgens de conclusies is het gebruik van 205 miljoen dollar op een totale som van 285 miljoen niet gerechtvaardigd.

De inspecteurs stelden vast dat de mislukking van het Bukanga Lonzo-project vanaf het begin was ‘gepland’ omdat de uitvoering ervan werd toevertrouwd aan onervaren partners die profiteerden van de toegekende contracten.

Volgens het rapport werd slechts 80 miljoen dollar daadwerkelijk gebruikt in het agro-industriële park. Maar 205 miljoen dollar kon niet worden verantwoord op basis van de uitgavenketen. Het project ligt op apegapen.

Veel te hoge facturen

De inspecteurs van het IGF constateerden dat er veel te zware facturen werden ingediend voor de aankoop van materieel en andere goederen. Er werd ook 2 miljoen dollar te veel betaald om het park aan te sluiten op de elektriciteitsbevoorrading vanuit Inga. 80% van de overfacturaties werd gestort op een bankrekening in Zuid-Afrika.

Het IGF heeft ook, zonder ze bij naam te noemen, zes personen geïdentificeerd die verantwoordelijk zouden zijn voor dit debacle. Drie ervan genieten echter van parlementaire onschendbaarheid.

Het Bukanga Lonzo-project, dat op 15 juli 2014 door voormalig staatshoofd Joseph Kabila werd ingehuldigd, had tot doel de landbouw nieuw leven in te blazen om de ontwikkeling van de DR Congo te stimuleren. De bedoeling was om het terrein om te vormen tot maïsvelden en geschikt te maken voor geïrrigeerde groenteteelt. De toenmalige regering van premier Augustin Matata Ponyo kondigde aan dat zij 83 miljoen dollar had vrijgemaakt, waarvan 53 miljoen dollar zou moeten worden gebruikt om de productie op de site te laten starten.

© CongoForum – Arnaud Kabeya, 19.11.20 (gm)

Beeld – bron: YouTube

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.