Economie : maïsprijs halveert in Oost-Kasaï en stabiliseert in Haut-Katanga (CongoForum)

MBUJI-MAYI – De prijs van een maat maïs is, enkele weken na de jaarwisseling, op de grote markten van Mbuji-Mayi (Oost-Kasaï) gezakt van 1.300 naar 700 Congolese frank (0,8 dollar). In Haut-Katanga is de prijs van een zak maïs van 25 kilo stabiel gebleven.

Huisvrouwen en verkopers zijn tevreden over deze evolutie. In andere jaren bleek de maïsprijs doorgaans pas rond maart te dalen. In die periode komt er veel maïs van ‘seizoen A’ op de markt.

Een maat maïs of ‘meka’ kost nu zo’n 500 tot 700 Congolese frank in Mbuji-Mayi, ruwweg een halvering van de prijs. Verkopers zeggen dat er meer aanbod op de markt kwam door projecten in Bakwa Ndomba, Bakwa Ndaba en Nkusu.

Op meer dan 400 km van Mbuji-Mayi, in Haut-Katanga, stabiliseerde de prijs van een grote zak maïs tussen de 21.000 en 23.500 Congolese frank. Volgens betrouwbare bronnen is dat te danken aan het feit dat de provinciale overheid daar subsidies geeft aan landbouwers en zakenlui. Gouverneur Jacques Kyabula Katwe wil de landbouw in Haut-Katanga promoten om minder maïsmeel van elders te moeten laten aanvoeren.

Politici in Oost-Kasaï en Katanga riepen de politiek op om meer aan landbouw te doen. En er werden ook provinciale initiatieven ontwikkeld. Dat zou de betere situatie verklaren, zeggen economische analisten. Ze vragen aan de provincies wel om serieuze landbouwplannen uit te werken ter bestrijding van schaarste op de markt.

© CongoForum – Arnaud Kabeya, 19.01.21

Beeld – bron : Actualité.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.