Noord-Kivu: Butembo tien dagen ‘plat’ om onveiligheid aan de kaak te stellen (CongoForum)

BUTEMBO – Alle sociaal-economische activiteiten worden met ingang van maandag 5 april 2021 lamgelegd op ‘bevel’ van de verenigingen en burgerbewegingen van de stad Butembo in Noord-Kivu in het oosten van de DR Congo. Er wordt 10 dagen ‘dode stad’ gehouden om de aanhoudende onveiligheid in Beni aan de kaak te stellen.

Maar er is ook de eis dat de VN-vredesmacht MONUSCO vertrekt. Sinds de ochtend van maandag 5 april 2021 is er een versterking van de veiligheidsvoorzieningen in de hot spots van de stad vastgesteld. Ondertussen had de burgerbeweging LUCHA de plaatselijke basis van MONUSCO bestormd. Sinds de ochtend was Butembo een stad die gekenmerkt werd door de afwezigheid van sociaal-economische activiteiten. Winkels, galerijen, banken, openbaar vervoer, benzinestations, scholen, universiteiten, zelfs de farmaceutische apotheken lagen stil.

Het is op ‘bevel’ van alle verenigingen en pressiegroepen alsook burgerbewegingen die tien dagen zonder activiteiten hebben afgekondigd om de slachtingen onder de burgerbevolking in het oosten van het land en met name op het grondgebied van Beni te veroordelen. Volgens sommige inwoners van Butembo was dit het juiste moment om uiting te geven aan hun frustratie. “Genoeg is genoeg, er is bloed vergoten, daarom hebben wij de activiteiten stopgezet, wij willen vrede”, verklaarden de verschillende groepen die in de hoofdstraten aanwezig waren.

Ondertussen hadden de militanten van LUCHA een vreedzame mars georganiseerd met de basis van de plaatselijke MONUSCO als uitvalsbasis. Volgens Anelka Mwana, één van de LUCHA-militanten van Butembo, had deze mars als doel het vertrek van deze VN-missie van Congolees grondgebied. De LUCHA-demonstranten werden ontvangen door het hoofd van het MONUSCO-kantoor, die beloofde hun eisen door te geven aan zijn ‘hiërarchie’.

Van de kant van de gemeente Butembo, klonk dezelfde boodschap. De burgemeester verzocht de LUCHA-militanten naar huis terug te keren en hij beloofde dat hij hun grieven naar de juiste persoon zou doorspelen. Bovendien hebben de politieke en administratieve autoriteiten meerdere veiligheidsvergaderingen gehouden vanwege deze ‘dode stad’-beweging.

© CongoForum – Roger Mulyata, 06.04.21

Afbeeldingen – bron: CongoForum

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.