Aanstelling drie experten door de Congo-commissie (Wouter De Vriendt)


BRUSSEL – De Bijzondere Commissie “Congo-Koloniaal Verleden” heeft, na de voorstelling van het eerste onafhankelijke expertenrapport, drie nieuwe experten aangesteld. Hun taak is om de werkzaamheden van de commissie verder te begeleiden en de parlementsleden te adviseren.

Het gaat om:
– Prof.Dr. Valérie Rosoux (UCL en onderzoeker verbonden aan het FNRS). Zij heeft ruime ervaring op het vlak van internationale verzoeningsprocessen, en maakte deel uit van de eerste tienkoppige expertengroep van de commissie.
– Olivier Kambala, Congolees, gespecialiseerd in internationaal strafrecht en transitional justice. Hij heeft 17 jaar internationale ervaring rond herstel, verantwoordelijkheid, verzoening, onder meer bij de VN en allerhande internationale organisaties. Hij werkt momenteel bij UNDP.
– Prof.Dr. Tom Ruys (UGent), specialist internationaal publiekrecht. Hij doceert onder meer internationaal recht en internationale geschillenbeslechting. Ook is hij advocaat aan de balie van Brussel. Hij publiceerde onder meer over staatsaansprakelijkheid en internationale sanctieregimes.

Commissievoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) is tevreden met de aanstelling van de experten. “Het zijn stuk voor stuk experten in hun vakgebied, perfect geplaatst om onze commissie te begeleiden in onze moeilijke en delicate opdracht. De groep is bovendien voldoende heterogeen om de parlementsleden vanuit verschillende invalshoeken te inspireren.”

Sinds de voorstelling van het eerste expertenrapport eind november, heeft de commissie niet stilgezeten. Er werden luistersessies met diaspora-organisaties en hoorzittingen georganiseerd. Een publieke oproep aan mogelijke sprekers werd gelanceerd in België, Congo, Rwanda en Burundi – wat de vernieuwende aanpak van de commissie illustreert. En de methodologie en de planning van de commissie voor de komende maanden werd uitgewerkt. Vorige week hoorden we enkele protagonisten van de Lumumba-commissie en volgende week evalueren we de aanbevelingen rond de problematiek van de metissen. Planning daarna is de start met het onderzoek naar de verantwoordelijkheden van de Belgische staat, maar ook de monarchie, de Kerk, bedrijven, etc. De publieke hoorzittingen zijn live te volgen via de website van de Kamer.


Wouter De Vriendt

Voorzitter Bijzondere Commissie “Congo-Koloniaal Verleden”


Bron: persbericht 09.02.22

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.