Niet nagekomen beloftes doen populariteit Tshisekedi sterk verminderen (CongoForum)

KINSHASA – De populariteit van president Félix Tshisekedi is gevoelig verminderd. Volgens politiek analist Trésor Kibangula lijken de Congolezen de vele beloftes van de president beu te zijn, vooral omdat ze vaak niet worden nagekomen. Verder worden heel wat projecten aangekondigd zonder dat de bevolking daarna merkt dat er ook maar iets echt wordt van gerealiseerd.

Kibangula werkt bij het instituut Ebuteli, dat samenwerkt met de Congo Research Group. Uit hun jongste onderzoekt blijkt dat bijna 30% van de Congolezen momenteel niet echt een mening heeft over Tshisekedi.

Voor hij het ‘akkoord van Genève’ opblies, genoot Tshisekedi nog de steun van 76% van de Congolezen. In dat akkoord was afgesproken dat de oppositie met maar 1 presidentskandidaat zou aantreden tegen Joseph Kabila. Na het verbreken van het akkoord zakte de steun voor Tshisekedi naar 57%.

Een van de plannen waarover de Congolezen ontgoocheld zijn, is het gratis lager onderwijs dat de president aankondigde. De uitvoering van dat idee blijkt dus niet te beantwoorden aan de verwachtingen van de bevolking.

Volgens Trésor Kibangula speelt de lagere populariteit van Tshisekedi niet echt in het voordeel van zijn tegenstrevers voor de volgende presidentsverkiezingen. Ook zijn tegenstanders wekken veel wantrouwen bij de kiezers.

Krimpend vertrouwen

De analist heeft de indruk dat de bevolking het heeft gehad met veel politici, ongeacht of het nu gaat om de machthebbers of de oppositie. “Onze cijfers geven aan dat de Congolezen er steeds minder op vertrouwen dat de politici hun lot zullen verbeteren”, verklaarde de expert bij Ouragan FM. “Slechts 43% van de ondervraagde Congolezen zegt dat ze zouden gaan stemmen als er zondag verkiezingen zouden worden gehouden. En bijna 30% van de Congolezen heeft geen enkele mening over president Tshisekedi. In de komende maanden zal het interessant zijn om in de gaten te houden welke houding die groep onbeslisten zal aannemen.

Tshiskedi kon op vreedzame wijze de macht overnemen van Joseph Kabila. Maar hij beloofde ook de leefomstandigheden van de bevolking te zullen verbeteren. “Drie jaar later blijkt dat de Congolezen ongeduldig worden. Van de gedane beloftes kwam niets in huis. Het blijft wachten op structurele sociale en economische hervormingen. En voor het verkiezingsproces wijst niets er momenteel dat we mogen uitkijken naar een meer vreedzame, inclusieve en geloofwaardige cyclus”.

De president liet in Ituri en Noord-Kivu de noodtoestand afkondigen om zo de onveiligheid te kunnen terugdringen. Het geloof in het effect van die maatregel is sterk verminderd. Nog maar 43% van de Congolezen is nu voorstander van de afgekondigde noodtoestand.

Tshisekedi beloofde ook de corruptie strenger te zullen aanpakken. Nog geen 20% van de Congolezen is van mening dat de situatie op dat vlak verbeterd is in de voorbije zes maanden. Jules Alingete, de baas van de   Algemene Inspectie van Financiën (IGF), blijkt wel behoorlijk populair te zijn bij de bevolking. Hij belichaamt het streven van de overheid om de corruptie terug te dringen. Maar bijna 60% van de ondervraagden vindt dat de regering er niet veel van bakt in de strijd tegen corruptie.

© CongoForum, 28.03.22 (db)

Beeld – bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.