Congo scoort iets beter in ‘corruptieklassement’ Transparency International (CongoForum)

KINSHASA – Het Congolese Anti-corruptieagentschap APLC is blij over het feit dat de DR Congo enige vooruitgang lijkt te boeken in de strijd tegen corruptie. Transparency International publiceerde eerder deze week zijn nieuw klassement. In een lijst met 180 landen en territoria staat Congo nu op de 166ste plaats, drie plaatsen beter dan een jaar eerder. Congo scoort nu 20 op 100, een jaar terug was dat nog 19 op 100. De evolutie wijst op een (lichte) afname van de corruptie, aldus Actualité.cd.

Volgens het ‘Agence de Prévention et de Lutte contre la Corruption’ (APLC) is de betere situatie te danken aan het werk van diverse Congolese instellingen en een aantal maatregelen die zijn genomen.

Op de website www.aplc.cd kunnen Congolezen namelijk feiten van corruptie aan de kaak stellen via een speciaal ‘mechanisme’. Er kwam ook een ‘taskforce’ om een aantal instellingen nauwer te doen samenwerken in de aanpak van corruptie.

Verder is er een nationale strategie ter bestrijding van corruptie uitgewerkt. Die strategie moet de corruptie tegen 2026 met minstens 60% verminderen. De klemtoon ligt daarbij op opsporing, preventie en repressie.

Het nieuwe klassement van Transparency International sterkt het APLC in zijn overtuiging dat er goed werk wordt geleverd. Eerder zei APLC-coördinator Thierry Mbulamoko dat corruptie democratische regimes uitholt. “Corruptie heeft een negatieve impact op het vertrouwen van het publiek en de legitimiteit van politieke machthebbers. Ze vermindert het vermogen van de staat om instellingen te versterken die onze groei en ontwikkeling ondersteunen.”

Hoe dan ook zal er nog veel moeten gebeuren voor de corruptie in Congo aanzienlijk wordt teruggebracht, beseft Actualité.cd.

© CongoForum, 03.02.23 (db)

Beeld – bron: logo anti-corruptieagentschap APLC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.