Conferentie bespreekt mogelijkheden en gevaren van elektriciteit uit waterkracht (CongoForum)

KINSHASA – Organisaties uit het middenveld, wetenschappers en anderen hebben in Kinshasa deelgenomen aan een conferentie naar aanleiding van de Wereldactiedag voor de Rivieren. De deelnemers discussieerden over het opwekken van elektriciteit uit waterkracht en de ecologische en sociale impact hiervan. Ook het veelbesproken project ‘Grand Inga’ kwam aan bod op de conferentie, constateert Actualité.cd.

Vertegenwoordigers van CORAP, de ‘Coalition des organisations de la société civile pour le suivi des réformes et l’action publique’, wezen erop dat er veel foute dingen gebeuren die de rivieren kapotmaken, terwijl die net zo belangrijk zijn voor het leven en het ecosysteem. Congolese huishoudens aarzelen vaak niet om hun afval in rivieren te kieperen. Er zijn ook bedrijven die giftige stoffen lozen in rivieren. Grote investeringsprojecten kunnen serieuze gevolgen hebben voor het leven in de rivieren.

“In Kinshasa werden de rivieren een vuilnisbak omdat er een ernstig probleem is met het beheer van al het vuilnis”, weet Emmanuel Mususyu van CORAP. “De overheid moet veel kordater optreden. Er is geen milieupolitie meer om te saneren. Zoiets moet juist worden versterkt zodat er sancties kunnen worden getroffen tegen al wie de wet overtreedt. Het reglementaire kader moet worden verbeterd.”

Dorothée Misenga behoort tot een coalitie van vrouwelijke leiders die inzetten op milieu en duurzame ontwikkeling. Zij vindt dat de overheid, de bevolking, bedrijven en anderen veel steken laten vallen. Misenga wijst op de interactie tussen de rivieren en de wouden, die te beschermen is. “We hebben veel groene ruimtes vernield”, zegt ze.

Minder debiet in Congorivier

De machtige Congorivier verloor minstens 20% van haar debiet, was te horen op de conferentie. Dat is onder meer te wijten aan problemen bij de zijrivieren. In Kinshasa staan de rivieren N’djili en Kalamu bijvoorbeeld sterk onder druk omdat ze zo zwaar vervuild raakten. Zolang de vuilnisinzameling niet veel beter wordt aangepakt, zal die situatie ook niet verbeteren.

De conferentiegangers hadden het ook over de plannen om meer energie uit waterkracht te halen via het project Grand Inga. Het middenveld staat niet te springen voor dit project en is bang voor serieuze milieuschade. Er is ook de vrees dat een aantal dorpen onder water zal verdwijnen.

Emmanuel Mususyu: “Het middenveld vraagt aan de regering om meer zin voor verantwoordelijkheid aan de dag te leggen. Grand Inga zal een grote impact hebben. Mogelijk een impact die onomkeerbaar is. Bovendien worden de plaatselijke gemeenschappen niet geraadpleegd of betrokken. Dit project zal vooral gunstig zijn voor het buitenland, maar we zouden juist vooral moeten mikken op de eigen energienoden.”

Zo’n grootschalig project uitvoeren zonder ecologische en sociale impactonderzoeken is onaanvaardbaar, luidde het. Het middenveld heeft veel vragen bij de ernst en geloofwaardigheid van de beloofde onderzoeken.

© CongoForum, 16.03.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jeef Ngoy

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.