Veel te veel Congolese kinderen sterven wegens ondervoeding (CongoForum)

KINSHASA – Circa 160.000 kinderen in de DR Congo overlijden jaarlijks als gevolg van ondervoeding. Dat zegt het Nationaal voedingsprogramma PRONANUT. Bij ondervoeding wordt het menselijk lichaam te weinig gevoed in verhouding tot de nood aan energie. Ondervoeding kan chronisch of acuut zijn.

In een aantal gevallen is ondervoeding bij kinderen te wijten aan slechte eetgewoonten, stelt diëtiste Monica Kabesa Tshizubu. Andere factoren die een rol kunnen spelen, zijn voedselonzekerheid en ziektes als malaria, diarree, mazelen en cholera. De diëtiste wijst ook op de mogelijke invloed van een slechte hygiëne, een gebrekkige toegang tot schoon drinkwater en veiligheidsproblemen.

Ondervoeding is de grootste doodsoorzaak bij kinderen in Congo. Kabesa Tshizubu vindt het erg belangrijk om het gebruik van moedermelk tot de leeftijd van 6 maanden te promoten. Vanaf 6 maanden is complementaire voeding aan te raden. Betere hygiënische omstandigheden kunnen ook helpen om de kindersterfte te verminderen. Moeders en kinderen moeten ook worden aangemoedigd om betere eetgewoonten aan te kweken. Wanneer vrouwen kunnen werken en families geld verdienen met landbouw, kunnen die centen mee dienen voor de gezondheidszorg.

© CongoForum, 20.03.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Rosalie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.