Pleidooi voor ‘sociale mijnwetgeving’: advocaat uit Goma wil terugkerende agressie in de kiem smoren (CongoForum)

GOMA – Het oostelijke deel van de Democratische Republiek Congo wordt verscheurd door gewapend geweld, onder meer te wijten aan de rebellen van M23 die steun krijgen uit Rwanda. Veel van het geweld is te verklaren door hebzucht en de strijd om natuurlijke rijkdommen. Jackson Muhindo Mulumbi, advocaat in Goma (Noord-Kivu), pleit ervoor om de wetgeving in de mijnbouw aan te passen in het belang van de vrede. Dat maakte hij duidelijk aan Actualité.cd.

“Iedereen weet dat ons land het slachtoffer is van steeds terugkerende aanvallen. Het gaat daarbij om de delfstoffen: buitenlanders worden geronseld met de belofte dat ze in de DR Congo ertsen zullen binnenhalen als oorlogsbuit. Waarom? Omdat de mijngebieden, de vindplaatsen en de mijnbouwbedrijven volledig lijken te zijn overgelaten aan nationale en buitenlandse particulieren. Deze particulieren, die elkaar op het terrein beconcurreren, zoeken allemaal steun om hun belangen te verdedigen”, klaagt Muhindo Mulumbi.

De advocaat is van mening dat de mijnbouw de gewapende conflicten aanzwengelt en aanwakkert. De ontginning van ertsen helpt om de conflicten voort te zetten, en private ondernemers doen daar hun voordeel mee. Er is dan ook nood aan een sociale mijnwetgeving, vindt Muhindo Mulumbi.

Volgens de advocaat zullen ‘ondernemers’ gewapende groepen steunen of opgerichten die hen helpen om hun belangen te beschermen. De ondernemers hebben ook Congolese of buitenlandse partners. Sommige mijnbouwbedrijven hangen af van politici. Muhindo Mulumbi spreekt van ‘een jungle, roofbouw en economisch cynisme dat schadelijk is voor de samenleving’. “Vandaar mijn idee om de confrontaties op te lossen via een wetsvoorstel ter onteigening van de mijnbouwgebieden van bedrijven zonder staatsaandeel. Dit wetsvoorstel zou 50% van de aandelen van elk mijngebied of elk bestaand bedrijf toewijzen aan overheidsbedrijven of staatsbedrijven.”

Door de staat aandelen te geven in mijnbouwbedrijven, komen er middelen om bijvoorbeeld wegen aan te leggen of ziekenhuizen te bouwen, redeneert de advocaat. Bevoegde ministeries moeten in zijn visie dan controleren of gerealiseerde werken van algemeen belang in verhouding zijn tot de gemaakte winsten. In ruil voor zijn aandelen zou de staat dan weer overal inlichtingendiensten moeten installeren om de veiligheid te verzekeren. Dat zou dan weer agressie of de oprichting van gewapende groepen moeten tegengaan.

Muhindo Mulumbi denkt dat zijn voorstel de vrede kan in de hand werken. “Nu gebruiken multinationals en aanvallers gewapende groepen in de mijnbouwgebieden om de bevolking in haar ongeluk te houden. Wanneer onze overheid de mijnen controleert, zal de vrede terugkeren en zullen andere landen alleen via de Congolese autoriteiten toegang krijgen tot de ondergrond.”

De advocaat is ervan overtuigd dat deze aanpak een rationale methode kan zijn om de onveiligheid terug te dringen.

© CongoForum, 20.03.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Denise Lukesso

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.