Congo en Zambia mikken op productie van elektrische batterijen en voertuigen (CongoForum)

KINSHASA – Premier Jean-Michel Sama Lukonde heeft maandag de ondertekening van een raamovereenkomst over de creatie van een speciale economische zone bijgewoond. Het gaat om een project van de DR Congo, Zambia, de Verenigde Naties en de Afreximbank. Bedoeling is onder meer om in de zone elektrische batterijen en voertuigen te gaan produceren, aldus Actualité.cd.

Maar eerst moet er nog heel wat studiewerk worden verricht door het bedrijf Arise Integrated Industrial Platforms (Arise IIP). In de plannen is sprake van een grensoverschrijdende economische zone. Volgens de Congolese minister van Industrie, Julien Paluku, zal de studie niet meer dan drie of vier maanden tijd vergen.

Paluku denkt dat Afrika zeker zijn plaats kan veroveren op de markt voor elektrische batterijen en voertuigen. Hij is van mening dat Afrika 10% of meer marktaandeel kan claimen. “Laten we hier kobalt, koper, lithium en mangaan verwerken en producten met toegevoegde waarde maken, in plaats van ertsen naar China of de VS te exporteren”, aldus de minister.

Premier Sama Lukonde wijst erop dat de plannen perfect aansluiten bij de strijd tegen de klimaatopwarming en de energietransitie. Hij verwacht dat de samenwerking tussen Congo en Zambia een voorbeeld kan vormen voor anderen in Afrika.

© CongoForum, 28.03.23 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Mikes-Photography via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.