Veiligheidsraad: druk blijven zetten op Rwanda, vraagt vertegenwoordiger van Congo (CongoForum)

NEW YORK – De permanente vertegenwoordiger van de DR Congo bij de Verenigde Naties, Georges Nzongola-Ntalaja, heeft woensdag aan de leden van de Veiligheidsraad gevraagd om alle mogelijke druk te blijven uitoefenen op Rwanda, totdat de rebellen van M23 zich volledig hebben overgegeven en er geen Rwandese troepen meer op Congolees grondgebied zijn.

De Congolese vertegenwoordiger gaf een presentatie aan de Veiligheidsraad, meldt Radio Okapi. Hij liet er geen twijfel over bestaan dat M23 wordt gesponsord door buurland Rwanda en merkte ook op dat er al heel wat staakt-het-vurens werden geschonden.

Congo ziet de VN-vredesmacht (Monusco) nog altijd als een belangrijke partner maar wil wel dat de rol van de blauwhelmen wordt herzien. Kinshasa formuleerde zijn bedenkingen in een memorandum van 10 maart 2023 voor de leden van de Veiligheidsraad. De Congolezen zouden graag hebben dat Monusco wordt omgevormd tot een troepenmacht die het Congolese leger ondersteunt.

De onveiligheid in het oosten van Congo is te wijten aan talloze gewapende groepen maar toch vooral aan het ADF, CODECO en M23, aldus de diplomaat.

Humanitaire crisis

Bintou Keita, die Monusco leidt, verklaarde in de Veiligheidsraad dat de veiligheidssituatie en de humanitaire toestand in Oost-Congo aanzienlijk was verslechterd door de gevechten tussen het leger en M23 in Noord-Kivu en de confrontaties tussen de gewapende groepen Zaïre en CODECO in Ituri.

Volgens Keita is er veel te weinig aandacht voor de humanitaire problemen in Congo. Ze verwijst daarbij naar de grote aantallen ontheemde burgers die in erg slechte omstandigheden moeten proberen te overleven. Vrouwen hebben het extra moeilijk. Alleen al in Noord-Kivu gingen 900.000 personen op de vlucht door de gevechten tussen het leger en M23.

Bintou Keita is van mening dat er genoeg geld moet worden gevonden om dit jaar humanitaire inspanningen ter hoogte van 2,25 miljard dollar te kunnen realiseren.

© CongoForum, 30.03.23 (db)

Beeld – bron: (archief) Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.