Franse Week in Kinshasa: Congo spreekt van ‘beter ondernemingsklimaat’ (CongoForum)

KINSHASA – De 7de editie van de Franse Week in Kinshasa is gisteren van start gegaan met als thema “Ondernemen in de DR Congo”. Bedoeling is om contacten tussen Franse ondernemingen en in de DR Congo gevestigde bedrijven aan te moedigen. Gedurende drie dagen zullen deelnemers en bezoekers economische besluitvormers ontmoeten en van gedachten wisselen met andere bedrijven om diensten, producten en knowhow te ontdekken. Dat meldt Actualité.cd.

De minister van Buitenlandse Handel, Jean-Lucien Bussa, promoot de DR Congo als ‘een land van mogelijkheden op het gebied van handel’. Hij verzekert dat het ondernemingsklimaat en het economisch beleid zullen worden verbeterd om alle soorten investeringen mogelijk te maken.

Volgens Bussa is het ondernemingsklimaat al sterk veranderd. “In dit land was er nog nooit een regering die zoveel import- en exportbelastingen afschafte”, aldus de minister. “De regering besloot enkele maanden geleden om 14 in- en uitvoerbelastingen af te schaffen en 19 andere belastingen te verlagen. Dit geeft aan dat we de uitdaging op een doortastende manier aangaan.”

Landbouw en export

Een maand terug keurde de regering het nationale landbouwbeleid goed dat investeringen in de landbouw zou moeten stimuleren. En nu is er ook een strategie goedgekeurd om de export te bevorderen. Minister Bussa hoopt dat Congolese en Franse investeerders nu een aantal opportuniteiten zullen zien en benutten.

Meer dan 30 Franse bedrijven en organisaties nemen deel aan de Franse Week in Kinshasa. Bertrand Bisengimana, voorzitter van de Frans-Congolese Kamer van Koophandel en Industrie, heeft het over 33 exposanten en 39 bedrijven of verenigingen die mensen naar het evenement afvaardigden.

Bruno Aubert, buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van Frankrijk in de DR Congo, is blij met de Franse Week. Hij hoopt dat dit economische forum de kans zal bieden om afspraken, gemaakt bij het recente bezoek van Emmanuel Macron, te finaliseren. Franse bedrijven zijn naar verluidt geïnteresseerd in de agro-industrie, de landbouw en de energiesector. Aubert ziet de Franse Week als een nieuwe stap vooruit voor de Frans-Congolese betrekkingen.

Dit evenement wordt al sinds 2014 georganiseerd door de Frans-Congolese Kamer van Koophandel en Industrie (CCIFC), in samenwerking met de Franse ambassade in de DR Congo. Met bijna 100 miljoen inwoners is Congo sowieso een interessante potentiële afzetmarkt. Maar wie er een bedrijf wil vestigen, heeft wel goed advies en de nodige ondersteuning nodig.

Het is overigens bijna vier jaar geleden dat er nog een Franse Week was in de Congolese hoofdstad. Er was een lange onderbreking als gevolg van de covid19-pandemie.

© CongoForum, 30.03.23 (rk)

Beeld – bron: logo Franse week

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.