Verontwaardiging over agressie tegen bekende figuur uit audiovisuele sector (CongoForum)

KINSHASA – De Hoge Raad voor de Audiovisuele Sector en de Communicatie (CSAC) is niet te spreken over de agressie tegen haar voorzitter, Christian Bosembe. Het orgaan diende een klacht in tegen het netwerk van Congolese ‘combattants’ dat zich agressief opstelde ten aanzien van Bosembe, meldt Actualité.cd. De CSAC vraagt verder aan de Franse autoriteiten om beter de veiligheid te verzekeren van Congolese ‘officials’ die een bezoek brengen aan Frankrijk.

Volgens de CSAC gebruiken sommige ‘combattants’ in Frankrijk en andere landen van West-Europa ‘methodes van terroristen’. Op de sociale media circuleert een video waarin te zien is hoe de voorzitter van de CSAC op 1 april 2023 werd mishandeld door zogeheten combattants. De man wordt daarbij bestempeld als ‘collaborateur’.

De CSAC wil dat de Franse justitie de daders opspoort en berecht.

De Congolese regeringswoordvoerder Patrick Muyaya had ondertussen contact met Bosembe, die het goed zou stellen. Muyaya veroordeelde de feiten en sprak de hoop uit dat er gerechtigheid zou geschieden. « Geweld heeft geen plaats in een democratie », klonk het.

Een vereniging van online-media in Congo, MILRDC, toonde zich ook verontwaardigd over de agressie tegen Christian Bosembe. En ook daar wordt het Franse gerecht opgeroepen om de daders stevig aan te pakken.

In Parijs had Bosembe overigens gesprekken met Canal Plus, France Médias Monde, TV5 en de Internationale Organisatie van de Francofonie (OIF). Hij hoopt de banden aan te halen met een aantal spelers uit de audiovisuele sector en met structuren die de Francofonie promoten.

© CongoForum, 04.04.23 (db)

Beeld – bron: Christian Bosembe, voorzitter CSAC, Radio Okapi/CSAC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.