Activist Jacques Issongo waarschuwt: « Loi Tshiani » kan leiden tot burgeroorlog (CongoForum)

KINSHASA – Moet een Congolese presidentskandidaat voor 100% Congolese ouders hebben om te kunnen meedingen naar het hoogste ambt in het land? Die kwestie houdt nu de Congolese politieke klasse bezig. Noël Tshiani, een gewezen internationale functionaris, stelde voor om de ‘Loi Tshiani’ goed te keuren in de Nationale Assemblee. Volgens die tekst zou een presidentskandidaat een Congolese vader en moeder moeten hebben om te mogen deelnemen aan de race.

Het voorstel wekt uiteenlopende reacties op en heeft voor- en tegenstanders. Mensenrechtenverdediger Jacques Issongo waarschuwt: als men niet goed uitkijkt, kan een wet van deze strekking een burgeroorlog veroorzaken, vreest hij. Issongo verwijst naar andere landen waar gelijkaardige ideeën uitmondden in crisissen en dramatische toestanden. Ivoorkust is een voorbeeld.

Issongo, die lid is van de burgerbeweging Lucha, begrijpt het nut van de voorgestelde wet niet, berichten Ouragan FM en Mediacongo. Tenzij natuurlijk wanneer is bedoeld om mogelijke geduchte tegenstanders van Félix Tshisekedi, zoals Moïse Katumbi, uit te schakelen. De mensenrechtenverdediger constateert dat aanhangers van president Tshisekedi met volle overgave de voorgestelde Loi Tshiani steunen.

Jacques Issongo stelt zich vragen. Wie is er momenteel dan eigenlijk wel of geen Congolees? “En wie kan de rol vergeten die de familie Bemba speelde in de politieke economie van Zaïre? Kengo wa Dondo? Moïse Katumbi ? » Issongo vindt dat die mensen ‘trouw de republiek dienden’ en wijst erop dat ‘echte’ Congolezen als Masaro, Kamerhe of Bakonga op grote schaal overheidsgeld verdonkeremaanden.

“Geen ernstige argumenten”

Volgens de activist zijn er geen ernstige argumenten om sommige groepen van personen te willen weren uit bepaalde politieke functies. Hij merkt verder op dat heel wat mensen in de Congolese politiek een tweede nationaliteit hebben, terwijl ze een post hebben waarvoor je eigenlijk 100% Congolees zou moeten zijn.

Issongo roept het parlement op om de Loi Tshiani vooral niet goed te keuren “om een herhaling van de ongelukkige gebeurtenissen van 19, 20 en 21 januari 2015 te vermijden”. Hij sluit niet uit dat Congolezen naar de wapens zullen grijpen wanneer ze worden benadeeld door een nieuwe wet. Dat zou vreselijk zijn voor een land dat al veel problemen heeft door slecht bestuur en serieuze veiligheidsproblemen.

In januari 2015 waren er in Congo betogingen tegen een voorgestelde kieswet die bepaalde dat er pas presidentsverkiezingen konden plaatsvinden na een volkstelling. De oppositie vreesde dat die wet verkiezingen op de lange baan zou schuiven zodat de toenmalige president, Joseph Kabila, langer aan de macht zou kunnen blijven.

© CongoForum, 05.04.23 (db)

Beeld – bron: Facebook Jacques Issongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.