Overstromingen in Uvira maken honderden families dakloos (CongoForum)

UVIRA – Overstromingen in de streek van Uvira, in Zuid-Kivu, hebben al meer dan 780 families dakloos gemaakt. Het natuurgeweld eiste al drie mensenlevens. Een vierde persoon is vermist. Meer dan 600 woningen zijn verwoest, 180 andere huizen staan onder water, aldus Radio Okapi.

Uvira heeft al een aantal dagen te kampen met overstromingen. Afgelopen zondag was er de zoveelste overstroming toen het waterpeil in de Kalimabenge-rivier sterk steeg. Hierdoor werden nog meer families dakloos gemaakt, met name in de wijken Kilibula, Nyamianda en Kabindula. Honderden families worden nu opgevangen door andere families. De brug over de Kalimabenge dreigt in te storten.

Voor de bevolking van Uvira zijn de overstromingen de zoveelste klap. Zij zien al langer hoe de stad beetje bij beetje verdwijnt, met gevallen van erosie op heel wat plaatsen.

Ook in de streek van Fizi zijn er overstromingen. In het dorp Kakone aan de oevers van het Tanganynika-meer werden zeven mensen meegesleurd door het water. Te vaak is er in het wilde weg gebouwd, wat de dramatische gevolgen mee verklaart.

De ‘Fondation Chira pour la paix mondiale’, een lokale ngo, tracht inspanningen te doen om de situatie te verbeteren. Zij liet eerder al bomen aanplanten op de oevers van beken in Katongo en Narumanga, in de stad Uvira. Deze herbebossing moet helpen om de erosie tegen te gaan en bodemverzakkingen te verhinderen.

Het bestuur van de stad Uvira probeert inwoners ertoe aan te zetten om te verhuizen naar percelen die veiliger gelegen zijn, verder weg van rivieren en het meer. Burgemeester Kiza Muhato vroeg aan de provinciale autoriteiten om een ‘wegbrigade’ met materieel te sturen om de rivieren uit te baggeren zodat ze meer water kunnen verwerken.

© CongoForum, 25.04.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Fiston Ngoma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.