Wat blijft er zeven jaar na de dood van Papa Wemba over van Viva La Musica? (CongoForum)

KINSHASA – De muziekwereld heeft, zoals ieder jaar op 24 april, Jules Shungu Wembadio, ook bekend als Papa Wemba, herdacht die nu al 7 jaar in het Hiernamaals is. Papa Wemba stierf op het podium van het Anoumabo Urban-muziekfestival in Ivoorkust in 2016. Dit icoon van de Congolese en wereldmuziek liet een grote erfenis na, waaronder zijn muziekgroep Viva La Musica. Tegen alle verwachtingen in is de groep nog altijd actief.

Bovendien hebben enkele voormalige leden van Viva La Musica een andere groep opgericht, Bana Viva, om het werk van Papa Wemba voort te zetten. Hoewel de nieuwe groep bestaat uit getalenteerde zangers die met de meester hebben samengewerkt, is niet alles rozengeur en maneschijn. Leden van de nieuwe groep zijn artiesten als Bendo Son, Pathy Patcheco, Pompon Miyake, Antonio Sampaio en Apocalypse.

Bij de lancering van Bana Viva werd verzekerd dat het niet de bedoeling was om Viva La Musica te beconcurreren, maar om samen te werken en Papa Wemba te vereeuwigen. De biograaf van Papa Wemba, Jean-Paul Ilopi Bokanga, vertelt nu echter aan Actualité.cd dat het niet echt botert tussen Bana Viva en Viva La Musica. Maar hij is tegen geen van beide groepen.

“Ik ben niet tegen hen, Papa Wemba zei altijd dat Viva La Musica voor iedereen is. Hij was echt open en zei me dat als je naar Nyoki gaat en je merkt dat er getalenteerde mensen zijn die Viva La Musica-muziek willen maken, je jouw Viva La Musica kunt creëren. Er zijn zelfs Japanners die hun Viva La Musica hebben gemaakt”, aldus de biograaf.


Jean-Paul Ilopi wijst erop dat Papa Wemba tijdens zijn leven veel heeft betekend voor de Congolese muziek. Ook vandaag nog worden delen van zijn liedjes gecoverd door Congolese artiesten. De biograaf van Papa Wemba verwijst in het bijzonder naar Fally Ipupa, die nog hogere toppen zou scheren als Papa Wemba er nog zou zijn.


“Fally treedt internationaal in de voetsporen van Papa Wemba. Maar het probleem is dat hij geen mentor heeft. Hij heeft geen oudere artiest die hem introduceert. Hij bevindt zich in de marge van de internationale muziek en wordt nog niet opgevangen door de echte grote namen van de internationale showbizz zoals Papa Wemba. Als hij nog zou leven, zou Fally meer betekenen dan nu. Zelfs Werrason, JB en anderen huilden omdat Papa Wemba nog altijd een creatieve energie had”


Papa Wemba, een van de iconen van de Congolese muziek, werd op 14 juni 1949 geboren in de regio van de Kasaï-rivier, maar vertrok op jonge leeftijd naar Kinshasa. Hij was medeoprichter van Zaïko Langa Langa, dat hij in 1974 verliet om Isifi Lokolé en later Yoka Lokolé op te richten. In 1977 richtte ‘Le Grand Mayas’ Viva La Musica op met een persoonlijke toets, waaronder het gebruik van ‘lokolé’ en de beslissing om met zijn muzikanten een onberispelijke uitstraling te hebben, wat leidde tot de oprichting van de Société des Ambianceurs et des Personnes d’Elégance (SAPE), waarbij jonge Congolezen uit de hele wereld zich zouden aansluiten.

© CongoForum, 27.04.23 (rk)

Beeld – bron: Papa Wemba, Radio Okapi/Benjamin Kabamba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.