Peiling: Congolezen denken positief over Algemene Inspectie Financiën, regering wordt minder hoog aangeslagen (CongoForum)

KINSHASA – Het was op 26 april precies twee jaar geleden dat de nieuwe Congolese regering in de Nationale Assemblee officieel werd gemaakt. In die context hebben de Groupe d’étude sur le Congo (GEC) en Ebuteli, haar onderzoekspartner in de DR Congo, samen met het Bureau d’études, de recherche et de consulting international (Berci) de resultaten bekendgemaakt van een nieuwe peiling over de vooruitgang van het land sinds het aantreden van Félix Tshisekedi als president.

Volgens Actualité.cd is bijna bijna 58% van de Congolezen van mening dat het land de verkeerde kant opgaat. Veel Congolezen zijn niet tevreden over de regering. Uit de enquête, die dateert van midden januari, blijkt dat meer dan 70% van de Congolezen teleurgesteld te zijn over het optreden van de regering-Sama Lukonde op sociaal vlak. Volgens de ondervraagden boekt de regering te weinig resultaten in de strijd tegen armoede en werkloosheid. En dat beïnvloedt hun denken over de premier en over president Tshisekedi.

De corruptie is zeker niet uitgeroeid. Meer dan 30% van de Congolezen vindt dat de corruptie het grootste kwaad is dat het bestuur van het land teistert, gevolgd door tribalisme (16,91%), cliëntelisme (11,29%) en straffeloosheid (10,38%).

Lof voor IGF

De Algemene Inspectie van Financiën of ‘Inspection générale des finances’ (IGF), die onder de Présidence ressorteert, staat voor 55,5% van de ondervraagde Congolezen bovenaan de lijst van instellingen die corruptie doeltreffend bestrijden, ver vóór de Rekenkamer (8,84%), die een sleutelrol speelt in het goede beheer van de overheidsfinanciën.

Jacques Mukena, senior onderzoeker van Ebuteli: “In vier jaar tijd toonde de IGF aan hoe diep de corruptie in het Congolese systeem is geworteld, waardoor de economische ontwikkeling van het land wordt verlamd. Maar de inspanningen blijven onvolledig door het ontbreken van een doeltreffend rechtssysteem.”

De inspecteur-generaal van Financiën, Jules Alingete Key, trof bij zijn benoeming een dienst aan die alleen bekend was bij de hogere politieke echelons, maar totaal onbekend was bij de gemiddelde Congolees, hoewel deze instelling al in 1987 was opgericht door Mobutu. Tijdens de Mobutu-jaren en onder vader en zoon Kabila was de IGF een inspectie die geen grootschalige acties ondernam.

Nu is de IGF wel belangrijk en helpt ze om meer middelen voor de overheid te vinden. Volgens Alingete blijft de IGF de belangrijkste sleutel om foute waarden te bestrijden bij het overheidsbestuur. De Congolese staat kan nu zo’n 10 miljard dollar aan inkomsten mobiliseren, terwijl dat voor 2020 maar zo’n 3 miljard was. Een sterke prestatie ondanks de negatieve impact van Covid-19 en de oorlog in Oekraïne.

© CongoForum, 27.04.23 (rk)

Beeld – bron: Kinshasa, Radio Okapi/J. Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.