Globaal rapport VN en EU: “Acute voedselonzekerheid in DR Congo blijft onaanvaardbaar hoog” (CongoForum)


KINSHASA – Door conflicten, economische schokken en klimaatrampen is de wereld in 2022 nog onzekerder geworden op voedselgebied, met 258 miljoen mensen die noodvoedselhulp nodig hebben tegenover 193 miljoen vorig jaar, waarschuwen verschillende VN-agentschappen.

“De zevende editie van het Global Food Crisis Report is een grimmige herinnering aan het falen van de mensheid om vooruitgang te boeken bij het uitbannen van honger, het tweede duurzame ontwikkelingsdoel van de VN”, verklaarde VN-secretaris-generaal Antonio Guterres in een inleiding bij het rapport. Dat melden Actualité.cd en persagentschappen.

Acute voedselonzekerheid neemt “voor het vierde achtereenvolgende jaar” toe, met miljoenen mensen die “zo ernstig honger lijden dat hun leven er rechtstreeks door wordt bedreigd”, aldus de 17 leden van het netwerk, waaronder de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO), het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Europese Unie.

Het verslag gaat over vijf landen meer dan het vorige, namelijk 58, wat de cijfers opdrijft. Acute voedselonzekerheid “blijft onaanvaardbaar hoog”, met name in de DR Congo, Ethiopië, Afghanistan, Nigeria en Jemen, stelt het rapport.

“Conflicten blijven de belangrijkste oorzaak van voedselcrises”, zegt de FAO in een samenvatting van het verslag, “maar economische schokken, de Covid-19-pandemie en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, wogen in 2022 in sommige landen zwaarder.”

Extreme weersomstandigheden die verband houden met klimaatverandering, zoals de historische droogte in de Hoorn van Afrika of de verwoestende overstromingen in Pakistan, zijn ook belangrijke oorzaken van de toegenomen voedselonzekerheid.

© CongoForum, 03.05.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Sifa Maguru

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.