Noord-Kivu heeft nieuw justitiepaleis dankzij EU-steun (CongoForum)

GOMA – Justitieminister Rose Mutombo Kiese heeft afgelopen zaterdag in Goma het nieuwe justitiepaleis officieel geopend. Ze deed dat in aanwezigheid van de minister van Industrie, Julien Paluku, de politieke, militaire en justitiële autoriteiten van de provincie Noord-Kivu en de ambassadeur van de Europese Unie in de DR Congo, Jean-Marc Châtaigner.

Het gaat om een nieuw gerechtsgebouw waarvan de bouw door de EU is gefinancierd voor een bedrag van 3,2 miljoen euro. Volgens een persbericht van de Europese Unie zal het gebouw met diverse verdiepingen onderdak bieden aan het Hof van Beroep en bijbehorend Parket, alsmede aan het Hooggerechtshof en bijbehorend Parket. Het is gebouwd op een totale oppervlakte van bijna 6.000 m². Het is volledig gemeubileerd opgeleverd, meldt Actualité.cd.

“Justitie neemt een centrale plaats in bij de opbouw van een staat die de rechten van de burgers waarborgt. De uitoefening van onafhankelijke rechtspraak, de toegang ertoe en de bestrijding van alle vormen van straffeloosheid zijn basiselementen van het sociaal contract”, verklaarde Jean-Marc Châtaigner, chef van de EU-delegatie in de DR Congo.

In haar toespraak bedankte Rose Mutombo de Europese Unie en riep zij op om de nieuwe infrastructuur goed te gebruiken.

De minister hoopt dat de stad Goma en Noord-Kivu het nieuwe gebouw degelijk zullen onderhouden en als een goede huisvader zullen beheren. “Dit prachtige werk, dat de concretisering is van een van de vele aanbevelingen van de Staten-Generaal van Justitie, ligt in de lijn van de visie van president Félix-Antoine Tshisekedi Tshilombo en past in het steunprogramma voor de hervorming dat door de partners in gang is gezet”, aldus de minister van Justitie.

De gouverneur van de provincie Noord-Kivu, luitenant-generaal Constant Ndima, wees op de rol van justitie als fundament van de rechtsstaat en als instrument voor de bescherming van de rechten van de burgers. Hij vroeg aan de rechters om ook op te komen voor de bescherming van het vastgoed van de staat; al te vaak worden bezittingen van de staat geplunderd of misbruikt.

Volgens gouverneur Ndima moet justitie inspelen op de verwachtingen van de bevolking en alle ‘anti-waarden’ hard aanpakken. Het gebeurt te vaak dat personen te kwader trouw zwaaien met rechterlijke uitspraken om eigendommen van de overheid in te palmen.

Het is de verwachting dat het nieuwe gebouw de werkomstandigheden van het gerechtelijk personeel in Noord-Kivu zal verbeteren. Ook voor de partijen in processen zal het een verbetering zijn. De EU stak geld in het project in het kader van een breder steunprogramma om bij te dragen tot de hervorming van justitie in de DR Congo.

© CongoForum, 05.05.23 (rk)

Beeld – bron: Goma, Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.