Bujumbura: Mbusa Nyamwisi herhaalt oproep om akkoord van Addis-Abeba te herwaarderen (CongoForum)

BUJUMBURA – De minister van Regionale Integratie, Antipas Mbusa Nyamwisi, heeft onlangs gepleit voor een herwaardering van het kaderakkoord van Addis Abeba. Hij deed zijn oproep op de bijeenkomst in Bujumbura (Burundi) van de ondertekenaars van dit akkoord voor vrede, veiligheid en coöperatie in de DR Congo en de regio van de Grote Meren.

“De Democratische Republiek Congo blijft zich inzetten voor de geest en de letter van dit kaderakkoord en steunt elke initiatief dat voorziet in een veeleisende, eerlijke en ernstige evaluatie”, herhaalde Mbusa Nyamwisi. In zijn uiteenzetting wist de Congolese minister nog te zeggen dat dit kaderakkoord van Addis Abeba voorziet in geldige en afdwingbare voorwaarden.

Het gaat onder meer om de niet-inmenging in binnenlandse zaken, geen verdoken of getoleerde steun verlenen aan bijstand of steun aan rebellenbewegingen en de soevereiniteit en de territoriale integriteit van de buurlanden respecteren.

Volgens Mbusa Nyamwisi is Congo niet uit op oorlog en wil het in een geest van vriendschap overleggen met buurlanden die de rebellengroepen in Oost-Congo ondersteunen. Congo gaat ervan uit dat de M23-rebellen steun krijgen van Rwanda maar wil toch in gesprek blijven met landen die rebellengroeperingen steunen. “Wij willen komen tot een definitieve oplossing”, luidde het. Mbusa Nyamwisi merkte wel op dat het raamakkoord duidelijk stelt dat grenzen onschendbaar en onaantasbaar horen te zijn.

De Congolese minister sprak op een bijeenkomst in de aanloop naar een top van het Regionaal Mechanisme ter opvolging van de het kaderakkoord van Addis Abeba. Er werd een agenda goedgekeurd, en daarna ging het over politieke en veiligheidskwesties en de diverse vredesinitiatieven. De ministers en delegatieleiders spraken verder over een stappenplan om het kaderakkoord op te waarderen.

Geen succesverhaal

Dr. Denis Mukwege, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, stelde vast dat het kaderakkoord nu al tien jaar bestaat. Maar van de gedane beloften kwam niets in huis, zei hij. Via Twitter merkte Mukwege op dat Congo geen concrete inspanningen deed om leger, politie en veiligheidsdiensten te hervormen en saneren. De prominente Congolees ziet ook dat er nog altijd veel infiltranten zijn in de instellingen.

© CongoForum, 09.05.23 (PVb)

Beeld – bron: Radio Okapi/Fiston Ngoma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.