Jean-Marc Châtaigner (EU): “DR Congo beschikt over aantrekkelijke troeven, eenheid en diversiteit” (CongoForum)

KINSHASA – De ambassadeur van de Europese Unie in de Democratische Republiek Congo, Jean-Marc Châtaigner, zei dinsdag dat de DR Congo van haar eenheid en diversiteit groot pluspunt kan maken. Hij zei dat in het kader van een toespraak in Kinshasa ter gelegenheid van de Dag van de Europese Unie (EU), signaleert Radio Okapi.

“Met haar gemeenschappelijke geschiedenis, meer dan 100 miljoen inwoners, 450 etnische groepen, 221 talen en 26 provincies heeft de Democratische Republiek Congo naar mijn stellige overtuiging alle troeven in handen om door haar eenheid en diversiteit aantrekkelijk te zijn voor Afrika en de wereld”, aldus de diplomaat.

Jean-Marc Châtaigner verklaarde ook dat zijn instelling de soevereiniteit, de politieke onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van Congo steunt: “Over de soevereiniteit, de politieke onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van de Democratische Republiek Congo kan geen discussie of debat worden gevoerd, laat staan dat er een compromis in het vooruitzicht wordt gesteld.”

De ambassadeur prees ook het “vertrouwenwekkende partnerschap” dat de Congolezen gedurende meer dan 60 jaar met Europa hebben opgebouwd, soms “moeilijk en complex, maar zonder ooit de draad van onze dialoog te verbreken”.

De Europese Unie heeft de gewapende groepen in het oosten van Congo opgeroepen onmiddellijk en onvoorwaardelijk de wapens neer te leggen en te demobiliseren.

Volgens Jean-Marc Châtaigner moeten M23 en alle betrokken partijen de afspraken uit de ‘routekaart’ van Luanda respecteren, die volgens hem de weg uit de crisis is.

Elke 9 mei viert Europa de vrede en de eenheid in Europa. Deze datum herinnert aan de verjaardag van de historische verklaring van de Franse staatsman Robert Schuman (1950) over een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa. Een samenwerking die oorlog tussen de naties van dit oude continent onmogelijk moest maken.

© CongoForum, 11.05.23 (rk)

Beeld – bron: Jean-Marc Châtaigner, Radio Okapi/ Jacques-Yves Molima

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.