Activisten: “Rwanda gebruikt genocide om internationale partners schuldgevoel te geven” (CongoForum)

KINSHASA – De burgeractivisten Floribert Anzuluni en Rigobert Minani vragen aan de Congolese autoriteiten om ‘de fond’ van het Rwandese regime grondig te bestuderen en zo beter te reageren op de agressie en het geweld in Oost-Congo. Zij merken op dat Rwanda geregeld de genocide uit 1994 uitspeelt om zijn internationale partners een schuldgevoel te geven, aldus Actualité.cd.

De activisten vinden dat Rwanda iets gelijkaardigs doet met Congo door te beweren dat de Congolezen ‘een plan’ zouden hebben om de Tutsi-bevolking in Congo uit te roeien. Kigali stoort zich geweldig aan de aanwezigheid van de FDLR-rebellen in het oosten van Congo. Deze FDLR worden gezien als tegenstanders van de huidige Rwandese machthebbers.

Volgens Floribert Anzuluni is het een bewuste keuze van Kigali om groepen als M23 te steunen en bewapenen. Naarmate ex-rebellen in het Congolese leger worden opgenomen, kan Rwanda meer bondgenoten vinden binnen dat leger, is de redenering.

Rigobert Minani stelt dat Rwanda ook om economische redenen gewapende groepen in Oost-Congo steunt. Zijn redenering is dat Rwanda op die manier goud, coltan en andere ertsen in handen kan krijgen die het zelf niet heeft. “Rwanda heeft ook alternatieve geldbronnen nodig om zijn strategie in Oost-Congo te kunnen financieren”, luidt het.

Volgens de activisten moeten de Congolese machthebbers een aantal kwesties grondiger bestuderen en een duidelijke visie uitstippelen om het staatsgezag overal te herstellen. “Er is nood aan legitieme instellingen en politieke stabiliteit. Voor de regering moet het prioritair zijn om een einde te maken aan de straffeloosheid.” Anzuluni en Minani vinden ook dat de internationale gemeenschap alles moet doen om Kagame van koers te laten veranderen zodat hij niet langer Oost-Congo en het Grotemerengebied destabiliseert.

© CongoForum, 11.05.23 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Gordon Johnson via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.