Internationale Dag Verpleegkundigen: 500 personen opgeleid, ook rond bewustwording van sociale rol (CongoForum)

KINSHASA – Het Hoger Instituut voor Verplegingswetenschappen (ISSI) heeft in samenwerking met de Nationale Orde van Verpleegkundigen van Congo (ONIC) een opleidingssessie over “verpleegkundig leiderschap” georganiseerd voor 500 verpleegkundigen uit Kinshasa en verschillende andere provincies. Na deze opleiding werden 30 verpleegkundigen geselecteerd die een specifieke opleiding als leiders om andere verpleegkundigen te vormen rond het belang van dit beroep in de samenleving. Dat bericht Actualité.cd.

Tijdens de zitting van donderdag 11 mei herinnerde de secretaris-generaal van de ONIC eraan dat de bevolking het belang van het werk van verpleegkundigen in onze samenleving moet inzien.

“We hebben een programma gepresenteerd dat we het programma van verpleegkundige beïnvloeders kunnen noemen. ISSLi Monkole had het initiatief en we hebben 500 verpleegkundigen opgeleid over verschillende onderwerpen, waaronder de ethische code, het beroepsgeheim, verpleegkundig leiderschap, nieuwe informatie- en communicatietechnologieën (NTIC), gender en “positieve mannelijkheid”. Van de 500 hebben we er 30 geselecteerd, 14 in Kinshasa en 16 in de provincies. Ongeveer 9 provincies waren vertegenwoordigd. De bovenvermelde onderwerpen werden grondig bestudeerd met de 30 geselecteerden en we hebben een netwerk van verpleegkundigen opgezet dat zich over de hele DR Congo zal uitstrekken. De bevolking moet het belang van de verpleegkundige kunnen inzien”, aldus de secretaris-generaal van de ONIC, Symplice Kashala.

Néné Lokose, coördinator van de groep verpleegkundige leiders, kondigde aan dat zij door deze opleiding een collectief van verpleegkundige leiders en beïnvloeders hebben opgericht om verpleegkundigen die zichzelf onderschatten, bewuster te maken.

“Concreet ging het erom verpleegkundigen te informeren, hen het geweten van het verpleegkundig beroep wakker te laten schudden. Na de opleiding in Monkole hebben we een collectief van verpleegkundige leiders en beïnvloeders opgericht, om genderspecifieke schendingen in de eerste plaats te voorkomen. Het doel van deze opleiding is ervoor te zorgen dat verpleegkundigen hun waarde in de maatschappij kunnen erkennen. De verpleegster lijdt onder het verkeerde beeld dat de wereld van het werk van verpleegster heeft en nu we meer vertrouwen krijgen, moeten we onze talenten benutten,” zei ze.

Het Hoger Instituut voor Verplegingswetenschappen, ISSI, is een particuliere instelling voor hoger onderwijs die definitief is erkend bij decreet 06/106 van 12 juni 2006. Het leidt verpleegkundigen op universitair niveau op met een profiel dat beantwoordt aan de gezondheidsbehoeften van de Congolese bevolking volgens internationale normen.

Het ISSI is gevestigd aan de Avenue Ngafani n°4804, in de gemeente Mont Ngafula, Kinshasa. Net als het Centre Hospitalier Mère-Enfant Monkole is het ISSI een initiatief van het Centre Congolais de Culture, de Formation et de Développement, asbl, afgekort CECFOR, dat ook het Centre de formation et d’appui sanitaire (CEFA) promoot.

© CongoForum, 12.05.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/bdomkikwit

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.