Oppositiemars: oppositie en Denis Mukwege roepen op tot vervolging verantwoordelijken voor repressie (CongoForum)

KINSHASA – De opposanten Martin Fayulu, Moise Katumbi, Augustin Matata Ponyo en Delly Sesanga hekelen de barbaarsheid waarvan de bevolking het slachtoffer is geworden door de ordetroepen tijdens de onderdrukking van de mars van de oppositie van zaterdag 20 mei in Kinshasa. Zij veroordelen het gebruik van scherpe munitie om hen fysiek uit te schakelen. Zij maakten dit bekend tijdens een persconferentie die vlak na de mars werd georganiseerd. Ook Nobelprijswinnaar Denis Mukwege heeft zaterdag opgeroepen tot vervolging van de daders van de repressie tijdens de mars van de oppositie in Kinshasa.

Hij deed de oproep op zijn Twitter-account: “Wij roepen op tot de vervolging en bestraffing van de politieagenten die zich schuldig hebben gemaakt aan misbruiken en dringen er bij de autoriteiten op aan om de fundamentele vrijheden van burgers om bijeen te komen, zich te uiten en vreedzaam te demonstreren, die cruciaal zijn in een democratische samenleving, te waarborgen.”

Denis Mukwege toonde zich ook geschokt door het geweld van de politie, ook tegen weerloze kinderen, en het klimaat van repressie tijdens de vreedzame demonstratie. Hij meent dat de staat die zijn burgers aan de vooravond van algemene verkiezingen hun fundamentele vrijheden ontzegt, een dictatoriaal verloop riskeert.

Het in Lubumbashi gevestigde Instituut voor onderzoek naar de mensenrechten veroordeelt van zijn kant scherp wat het omschrijft als de barbaarsheid van de ordehandhavers tijdens deze mars.

Timothée Mbuya van de in Lubumbashi gevestigde vzw Justicia zegt in een verklaring dat het gebruik van dodelijke wapens tegen de demonstranten een onaanvaardbare stap terug is voor de democratie en de rechtsstaat, zoals bepleit door de president van de republiek, Félix Tshisekedi.

De ngo ACAJ van haar kant heeft de politieke en bestuurlijke autoriteiten verzocht niet langer toestemming te geven voor de gelijktijdige organisatie van meerdere demonstraties en/of openbare politieke bijeenkomsten in dezelfde stad. Dit om botsingen tussen vijandige politieke groeperingen op de Kianza-laan te voorkomen, met name tussen demonstranten van de oppositie en die van de UDPS Jongerenliga”, adviseerde Georges Kapiamba.

De afgevaardigde Moïse Nyarugabo zei op zijn twitteraccount dat het land over de schreef is gegaan.

De secretaris-generaal van de regeringspartij UDPS (Union pour la Démocratie et le Progrès Social), Augustin Kabuya, verwelkomde van zijn kant het succes van de mars van de Jeugdliga van zijn partij ter ondersteuning van de instellingen van de Republiek. “Dit bewijst dat de UDPS de meest mobiliserende politieke kracht blijft”, concludeerde hij.

© CongoForum, 22.05.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Paul Matendo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.