Kinshasa: nieuwe commissie moet conflict tussen chauffeurs en verladers ontmijnen (CongoForum)

KINSHASA – Het geschil tussen de Association des Chauffeurs du Congo (ACCO) en de Association des Chargeurs du Congo (ACHACO), één van de redenen voor de staking van de chauffeurs van het openbaar vervoer in Kinshasa op maandag 5 juni, moet worden opgelost door een speciale commissie onder leiding van de stad, via de provinciale minister die verantwoordelijk is voor Vervoer.

Na een vergadering van de chauffeursorganisatie op het provinciale ministerie van Binnenlandse Zaken werd de staking opgeschort. Er liggen mogelijke oplossingen op tafel. Voor de spanningen met ACHACO is er nu het idee om beide verenigingen samen te brengen om een definitief akkoord te vinden over de uitoefening van activiteiten op de openbare parkings van de stad Kinshasa.

“Voor het conflict tussen ACCO en ACHACO heeft de minister ons verwezen naar een commissie waar we met de twee verenigingen rond de tafel moeten gaan zitten om te zien wat we kunnen doen om ervoor te zorgen dat de wanorde die in de stad Kinshasa heerst, niet langer kan voorkomen. De verantwoordelijkheid ligt bij de stad, via de minister van Vervoer, die de vergadering zal voorzitten. De datum is nog niet vastgesteld”, vertelde ACCO-voorzitter Jean Mutombo aan Actualité.cd.

Het conflict tussen beide vzw’s leidde tot meer onveiligheid op de parkings en aan bushaltes in Kinshasa, met ongekend geweld en dagelijkse hevige schermutselingen. Wettelijk en reglementair vallen de openbare parkings onder de exclusieve verantwoordelijkheid van de stad, onder het beheer van het provinciale ministerie van Transport.

Het ministerie van Justitie kaartte de kwestie aan bij de gouverneur van de stad Kinshasa in een brief van 15 augustus 2022. In die brief was sprake van betere afspraken zodat de leden van beide verenigingen hun werk normaal zouden kunnen doen.

De gouverneur van Kinshasa had ook al knopen doorgehakt. Hij wil dat de leden van ACCO zich toespitsen op de parkings voor personen. De verladers moeten zich richten op de parkings waar goederen worden geladen en gelost.

Staking opgeschort

Maandagavond kwam het openbaar vervoer weer voorzichtig op gang in Kinshasa. Dinsdagochtend liep het al iets vlotter. De chauffeurs wilden drie dagen lang steken, maar hun actie werd uiteindelijk opgeschort. ACCO sensibiliseert nu zijn leden om het werk te hervatten. Er is sprake van mogelijke oplossingen, maar het is wachten op de uitvoering hiervan.

“We hebben besloten om de staking op te schorten. We hebben oplossingen gevonden voor de resterende problemen. Een daarvan zijn de pesterijen. Bovendien had de minister op het provinciale ministerie van Vervoer al een moratorium van 10 dagen afgekondigd, waarbij de ambtenaren van de afdeling stadsvervoer geen boorddocumenten zouden controleren. Ze hebben hun schuld erkend, want er zijn geen vervoersbewijzen, geen waardepapieren”, benadrukte Jean-Mutombo.

Volgens de politie had de minister van Binnenlandse Zaken de provinciale commissaris van de stad Kinshasa al opdracht gegeven om orde op zaken te stellen in zijn sector en alleen de verkeerspolitie (PCR) haar werk te laten doen.

De chauffeurs willen nu zien of er effectief iets rond hun verzuchtingen gebeurt. Van de bevoegde minister kregen ze de verzekering dat alles zou worden opgelost.

Directe aanleiding voor de chauffeursstaking van maandag waren de pesterijen van de verkeerspolitie. De staking leidde tot grote problemen voor het publiek. Hopen mensen stonden bij bushaltes te wachten. En de taximoto’s trokken hun tarieven op; zij staakten niet.

© CongoForum, 07.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Vanessa Nkongolo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.