Minister Kazadi: “Samenwerking met China moet veel evenwichtiger worden” (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi is eind mei op staatsbezoek geweest in China. De DR Congo en China onderhouden sinds 51 jaar relaties met elkaar. Tshisekedi hoopte de economische banden met China te kunnen aanzwengelen. Nicolas Kazadi, minister van Financiën, blikt terug op het bezoek.

Volgens Kazadi is en blijft het nodig om te komen tot een herziening van de grote deal waarbij China ‘mijnen in ruil voor infrastructuur’ krijgt. Hij vindt dat de onderhandelingen over de oorspronkelijke deal niet goed zijn aangepakt, bericht Actualité.cd.

“Wij willen eerder een strategisch en globaal partnerschap met China”, zegt de minister. Hij hoopt de meningsverschillen met de Chinezen vriendschappelijk te regelen. “China blijft een belangrijke partner voor ons. Wij willen vooral dat het partnerschap voor beide partijen voordelig genoeg is.”

Volgens Kazadi moeten de afspraken bijvoorbeeld worden aangepast rond Tenke Fungurume Mining. Deze grote koper- en kobaltproducent hangt nu af van China Molybdenum. “De Chinezen erfden foute gegevens van hun Amerikaanse voorgangers. Wij willen rechtvaardige akkoorden, los van wie het partnerland is.”

De Congolezen willen graag in eigen land fabrieken creëren die kobalt transformeren. En in de ambachtelijke mijnproductie moet er vooruitgang komen op het vlak van de toepassing van sociale en ecologische normen.

In een eerder rapport had de Congolese Algemene Inspectie van Financiën al gewezen op het onevenwichtige karakter van het akkoord met China, dat werd ondertekend toen Joseph Kabila president was in Congo. Teneur van het rapport: China haalt er veel profijt uit, maar Congo komt er bekaaid vanaf.

Tshisekedi en de zijnen hopen nu dus tot afspraken te komen die voordeliger zijn voor de Congolezen.

© CongoForum, 07.06.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.