Kinshasa: ‘Café Littéraire de Missy’ focust op Lumumba (CongoForum)

KINSHASA – In het ‘Café Littéraire de Missy’ in Kinshasa wordt vandaag gediscussieerd over wijlen Patrice Emery Lumumba, een activiteit die wordt ondersteund door het Duitse Goethe-instituut.

Lumumba was een boegbeeld van de Congolese onafhankelijkheid. Hij was ook de eerste premier van het onafhankelijke Congo in 1960. Zijn strijd inspireerde heel wat Afrikanen en andere mensen, overal ter wereld. Bijna zeven maanden na de onafhankelijkheid werd hij gruwelijk om het leven gebracht.

Missy Bangala, drijvende kracht achter het literair café, ziet Lumumba als een soort werelderfgoed en een figuur die alle continenten inspireerde, aldus Actualité.cd. “Ook nu nog wordt op vele plaatsen over hem gesproken. Hij was iemand die vele Afrikanen wakker schudde rond de strijd voor onafhankelijkheid.”

Heel wat boeken zijn geïnspireerd door het leven of de kwaliteiten van Lumumba. In vele landen zijn er straten, zalen, monumenten die naar hem verwijzen. De Duitse auteur Enno Stahl werkt nu aan een boek over Lumumba. Hij zal deelnemen aan de discussie vandaag. Een activiteit in het café van het Institut Français in Kinshasa, om 17.00u (gratis toegang).

Het ‘Café Littéraire de Missy’ bestaat al sinds augustus 2017. Deze culturele vereniging wil een rondreizende denktank zijn, en ook fungeren als ideeënfabriek.

© CongoForum, 08.06.23 (db)

Beeld – bron: Het mausoleum in Limete/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.