Regering verdedigt afspraken met Primera Gold en Primera Metals (CongoForum)

KINSHASA – Het platform « Le Congo n’est pas à vendre » zet ernstige vraagtekens bij de « enorme voordelen » die de Congolese regering heeft toegekend aan de bedrijven Primera Gold en Primera Metals. Deze structuur uit het Congolese middenveld wil dat de regering alle namen bekendmaakt van de personen die achter deze vennootschappen schuil gaan. De twee bedrijven werden bedacht met flinke fiscale en commerciële cadeaus, zo wordt beklemtoond.

Primera Gold kreeg van de regering in de oostelijke provincies een exclusief recht om goud, coltan en tin te exporteren en mag ook ambachtelijke mijnbouw organiseren.

De minister van Financiën, Nicolas Kazadi, zegt dat deze afspraken noodzakelijk waren om buurland Rwanda te dwarsbomen. Rwanda exploiteert de Congolese natuurlijke rijkdommen op frauduleuze wijze, stelt Kazadi.

Congolees goud werd voor een groot deel via Rwanda naar de Verenigde Arabische Emiraten uitgevoerd, bericht Actualité.cd. Maar de Emiraten vroegen aan Congo om iets anders te bedenken en zo de smokkel te verminderen. Dat leidde tot een akkoord met Primera Gold, een onderneming gebaseerd op het recht van de VAE. Congolezen richtten op hun beurt Primera Gold RDC op, een vennootschap naar Congolees recht.

Concurreren met Rwanda

Minister Kazadi ziet de hele aanpak als een manier om beter te concurreren met Rwanda. Hij kreeg van een commissie in de Nationale Assemblee de toestemming om de belasting op uitvoer van goud te verminderen. “Zo worden we concurrentiëler ten opzichte van Rwanda”, klinkt het. “Rwanda doet aan fiscale dumping. » Vreemd genoeg bleek de maatregel te zijn “verdwenen” aan het einde van het Congolese begrotingsproces.

Op diverse punten was Rwanda concurrentiëler dan Congo. Maar Nicolas Kazadi doet dus al het mogelijke om deze situatie te veranderen.

De minister ontkent dat er sprake is van corruptie of ingrepen die de Congolese belangen schaden. Hij neemt de aantijgingen over corruptie niet. “Wie dat beweert, speelt onder één hoedje met onze vijanden, diegenen die ons aanvallen”, houdt Kazadi vol.

Congo en de Verenigde Arabische Emiraten ondertekenden op 10 december 2022 een akkoord om de fraude in de mijnbouw tegen te gaan. Dat contract resulteerde in de oprichting van Primera Gold RDC (goud) en Primera Metals RDC (tin, wolfraam, tantalium).

© CongoForum, 09.06.23 (db)

Beeld – bron: Le Congo n’est pas à vendre

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.