Congolese onderminister Namasia: “Er is geen duurzaam energiemodel” (CongoForum)

STRAATSBURG – In het Franse Straatsburg zijn op 10 juni jongeren uit Afrika en Europa bijeengekomen die betrokken zijn bij de samenwerking tussen de Europese Unie en de Afrikaanse Unie. Het thema van de bijeenkomst was ‘Grenzen doorbreken: de energietransitie in het hart van de betrekkingen tussen Europa en Afrika’. Aminata Namasia, de onderminister van Lager, Middelbaar en Technisch Onderwijs (EPST), vertegenwoordigde de Congolese autoriteiten op het evenement, bericht Actualité.cd.

“De energiesector in Afrika is van levensbelang voor de sociaaleconomische vooruitzichten, betere middelen van bestaan en de toegang tot kansen. Het blijft een belangrijke ontwikkelingsuitdaging voor het continent, vermits meer dan 700 miljoen mensen nog steeds koken met traditionele biomassa. Gekoppeld aan de bevolkingsgroei is de vraag naar energie in Afrika met ongeveer 3% per jaar gestegen”, zei Aminata Namasia in haar toespraak.

Ze wees er ook op dat de gebeurtenissen in Oekraïne de wereldeconomieën serieus hebben beïnvloed, met gevolgen voor de energiesector, ook in Afrika. “Afrika heeft grote onaangeboorde reserves van fossiele brandstoffen, met nieuwe ontdekkingen van aardgas die directe buitenlandse investeringen en exportinkomsten zouden kunnen aantrekken die van levensbelang zijn voor de groene ontwikkeling. De klimaatopwarming is wel een probleem dat zich voordoet in de vorm van onverwachte en extreme weersomstandigheden.”

De Congolese is van mening dat er geen duurzaam energiemodel is wanneer het gaat om de betrekkingen tussen Europa en Afrika. Om te beginnen heeft Europa nog altijd veel niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen nodig om haar ontwikkeling in stand te houden. En verder is de economie van de landen van Afrika deels gebaseerd op de exploitatie van niet-hernieuwbare energiebronnen.

Daarom beveelt Aminata Namasia aan dat “het noodzakelijk is om het meer aan bilateralisme tussen Europa en Afrika te doen voor een duurzame energietransitie”.

Materialen zoals kobalt, gas, lithium, nikkel en koper, die veel te vinden zijn in Afrika, kunnen positief worden ingezet voor de energietransitie in Europa zonder de ontwikkeling van Afrikaanse landen, die veel fossiele brandstoffen exporteren, te hinderen.

© CongoForum, 12.06.23 (rk)

Beeld-bron: Aminata Namasia, Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.