Regering bevestigt terugtrekking VN-vredesmacht over zes maanden (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese autoriteiten hebben naar eigen zeggen constructieve gesprekken gevoerd met de ondersecretaris van de Verenigde Naties (VN) voor vredeshandhaving, Jean-Pierre Lacroix, over de terugtrekking van de VN-missie in de DR Congo (Monusco). Volgens het ministerie van Communicatie en Media is het de bedoeling om de activiteiten van de gewapende groepen te bestrijden en de Congolese overheid weer in staat te stellen om voet aan de grond te krijgen in de regio, meldt Politico.CD.

Het ministerie van Communicatie en Media noemt de overeengekomen terugtrekking van Monusco over 6 maanden een historische stap voor het land. Een constructieve uitwisseling tussen de Congolese autoriteiten en Jean-Pierre Lacroix, adjunct-secretaris-generaal van de VN voor vredeshandhaving, moeten leiden tot een doeltreffende overgang.

Na ongelukkige gebeurtenissen spande de Congolese regering zich sinds 15 november van vorig jaar in om, in overleg met de Monusco, een terugtrekkingsplan uit te werken en de deadline in te korten. “Zoals u weet, komt er aan het einde van het jaar een resolutie die het mandaat van Monusco verlengt. We moeten dus zien in hoeverre dit mandaat in overeenstemming kan worden gebracht met de Congolese wensen als onderdeel van het terugtrekkingsplan”, legde minister van Communicatie Patrick Muyaya uit.

© CongoForum, 14.06.23 (em)

Beeld – bron: minister van Communicatie Patrick Muyaya, Radio Okapi/Jocelyne Musau

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.