Centraal-Kongo: steenkooltransporten maken middenveld ongerust (CongoForum)

MATADI – De bevolking van Songololo en Lukala langs de Route Nationale Nr. 1 vreest het slachtoffer te worden van de luchtvervuiling die wordt veroorzaakt door het vrachtvervoer van de Cimenterie de Lukala (CILU) en Pretoria Portland Cement (PPC). Dat signaleert Infobascongo.net.

Het middenveld in Centraal-Kongo begrijpt niet waarom de kiepwagens, die vanuit de haven van Matadi steenkool brengen naar de cementfabrieken, vertrekken met onafgedekte ladingen. De cementproducenten stellen zich onverantwoordelijk op, klinkt de kritiek. Het middenveld vraagt zich af of men de bevolking wil ‘vergiftigen’.

De autoriteiten in Songolo en Mbanza-Ngungu krijgen nu van het middenveld de vraag om een oogje in het zeil te houden. Levieux Mbiyavanga Nkuansambu, actief in het middenveld, merkt op dat de bevolking giftige stoffen kan inademen. Hij maakt zich ook zorgen over de impact op levensmiddelen die in open lucht worden verkocht. “En de chauffeurs van de trucks zijn niet beschermd.”

CILU en PPC reageerden nog niet op de kritiek van het middenveld. De provinciale minister van Mijnbouw in Centraal-Kongo gaf evenmin een reactie. Hij zou al wel contacten hebben gelegd met het middenveld.

Het middenveld wil ondertussen acties organiseren om de autoriteiten en de cementbedrijven zover te krijgen dat ze de kwestie anders aanpakken.

© CongoForum, 15.06.23 (em)

Beeld – bron: vervoer van cement, Radio Okapi/J.Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.