Centraal-Kongo: Boma leeft op door komst van twee schepen (CongoForum)

BOMA – Twee maanden geleden meerde het eerste door de Ligne Maritime Congolaise (LMC) gecharterde schip met tweedehandsvoertuigen uit Europa aan in de haven van Boma. Alle 163 geloste voertuigen werden meteen ook ter plaatse aan een verplichte technische controle onderworpen. Op 12 juni 2023 volgde een tweede gecharterd schip, bericht Mediacongo.net.

De aankomst van beide schepen in Boma sluit aan bij een provinciaal decreet in Centraal-Kongo dat de stad – ooit nog de hoofdstad van het gebied – nieuw economisch leven wil inblazen. Het tweede schip, met de allereerste lading verse levensmiddelen aan boord, werd gecharterd door de rederij Grand Moulin Congo.

De aankomst van dat schepen in Boma was een hele opluchting voor veel lokale handelaars die zich de jongste tijd steeds moeilijker konden bevoorraden. Dat was dan weer te wijten van de beslissing van de Congolese regering, twee jaar terug om de Entreprise Générale d’Alimentation et Logistique (EGAL) te sluiten. Het bedrijf is nu zijn activiteiten aan het hervatten, tot grote vreugde van de inwoners van Boma. De gedwongen periode van werkloosheid veroorzaakte immers bij heel wat huishoudens problemen.

Het schip met levensmiddelen arriveerde ook dankzij de inspanningen van Alain Mambimbi, verkozen provinciaal afgevaardigde voor het kiesdistrict Boma. Die richtte zich op internationale investeerders en de reder Grand Moulin Congo, via het in Boma gevestigde bedrijf “Kuntuala Terminal”. De volledige lading verse voedingsmiddelen is voorlopig opgeslagen in de verschillende koelruimtes van EGAL. Zo worden de producten degelijk bewaard tot ze kunnen worden verkocht.

Het lijkt er dus op dat Boma dankzij de hernieuwde bedrijvigheid in de haven een nieuwe adem vindt op economisch vlak.

© CongoForum, 16.06.23 (em)

Beeld – bron: Boma op de kaart

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.