Sociaal conflict in suikerfabriek Kwilu-Ngongo (CongoForum)

MBANZA-NGUNGU – Boze arbeiders van de suikerfabriek Kwilu-Ngongo hebben een sproeivliegtuig van de onderneming in brand gestoken. Zij eisen een beter loon. Dat meldde Infobascongo.net.

Niet alleen het sproeivliegtuig ging in de vlammen op, ook enkele percelen suikerriet werden door de gefrustreerde rietsnijders in brand gestoken. De arbeiders zeggen dat ze betaald worden tegen een wisselkoers van 1 dollar voor 9.200 Congolese frank terwijl de huidige koers 2.350 frank bedraagt. Bovendien wordt er geen rekening gehouden met het minimumloon. De arbeiders zijn ook bepaalde sociale voordelen kwijtgeraakt. Er zou ook sprake zijn van een laattijdige uitbetaling van de lonen.

De politie werd ingezet om de orde te herstellen terwijl de administrateur van het gebied Mbanza-Ngungu in gesprek ging met de verschillende partijen om een oplossing te vinden. Het management van de suikerfabriek Kwilu-Ngongo is niet te spreken over het vandalisme van de suikerrietsnijders. Volgens Job Mbiyavanga, journalist bij Radio Bangu in Kwilu-Ngongo, vermoedt het bedrijf dat anderen de arbeiders aanzetten tot de feiten.

Het managment van de fabriek gaf uitleg over de contracten voor seizoenarbeiders voor de campagne van 2023. Patrick Marousem, algemeen directeur van het suikerbedrijf, zegt dat de energiebonus sinds 1 mei 2023 met 5% is verhoogd. “Deze maand wordt de bonus op 18 juni uitbetaald.” Volgens Marousem steeg het minimumloon ook van omgerekend 52 naar 83 dollar.

Dialoog

De fabriek hoopt dit jaar 83.000 ton suiker te produceren en een eindejaarspremie toe te kennen die overeenstemt met 100% van het loon. Deze premie kan zelfs worden verhoogd tot 150% van het loon als de behaalde resultaten sterk meevallen. Het management wijst ook op de medische zorg voor de seizoenarbeiders in het eigen ziekenhuis, de aankoop van suiker en een maandelijkse toelage.

Hoe dan ook zijn de rietsnijders erg ontevreden. Patrick Marousem benadrukt dat er een dialoog moet zijn, zoals vastgelegd in de wetgeving. Management en vakbondsafvaardiging moeten met elkaar onderhandelen. “Wij betreuren de gewelddadige acties en de vernietiging van activa van het bedrijf”, luidt het.

© CongoForum, 18.06.23 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Fiston Ngoma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.