Inwoners Luozi bedreigen delegatie uit Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – Experts van het ministerie van Binnenlandse Zaken, uitgestuurd naar Luozi, werden door de plaatselijke bevolking bedreigd. De experts waren op bezoek om de plaatselijke grens tussen de DR Congo en Congo-Brazzaville te markeren. Maar de spanningen liepen hoog op. De ambtenaren werden met stenen bekogeld, aldus Infobascongo.net.

Concreet moest de delegatie uit Kinshasa de grens beter bepalen in de sector Kimbanza, in het dorp Ndandanga. Maar de experts werden achtervolgd door boze bewoners die bang zijn om van een deel van hun gronden te worden afgesneden. De inwoners van Luozi willen niet het slachtoffer worden van een illegale verkoop van land zoals elders al gebeurt, verklaarde Michel Kabongo, directeur van Radio Ntomosono in Luozi.

De bevolking klaagt over een gebrek aan transparantie. Ze weet niet precies wat de experts komen doen. “Deze grenzen liggen al vast sinds 1885, toen we nog de Congo-Vrijstaat hadden”, zegt André Kuzunduku, parlementair uit Luozi. “Ik vraag mij af wat de beweegredenen kunnen zijn om de grenzen te herzien of veranderen.” Kuzunduku vindt dat de provinciale overheid alle details moet controleren.

De administrateur van Luozi riep de bevolking op om rustig te blijven. Ondanks de spanningen reisde de delegatie voort naar Ndandanga, maar dan wel vergezeld door een groep inwoners van Luozi, de territoriale administrateur, agenten van de nationale inlichtingendienst ANR, medewerkers van de migratiedienst (DGM) en leiders uit het plaatselijke middenveld.

© CongoForum, 18.06.23 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/J. Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.