Félix Tshisekedi belooft “van DR Congo een plaats te maken waar vrouwenrechten evenveel worden gerespecteerd als mannenrechten”(CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft maandag beloofd van de Democratische Republiek Congo een plaats te maken waar de rechten van vrouwen evenveel worden gerespecteerd als die van mannen. Hij deed deze belofte volgens Radio Okapi bij de opening van de internationale conferentie over gendergebonden geweld die in Kinshasa werd geopend onder het thema: ‘Samenwerken om een einde te maken aan gendergerelateerd geweld in de Democratische Republiek Congo’.

“Ik heb persoonlijk de start van deze conferentie voorgezeten om nogmaals te bevestigen dat ik alles in het werk zal stellen om ervoor te zorgen dat de Democratische Republiek Congo in het bijzonder en Afrika in het algemeen plaatsen worden waar de rechten van vrouwen evenveel worden gerespecteerd als die van mannen”, zei Tshisekedi.

Aan de tweedaagse conferentie nemen bijna 200 nationale en internationale experts deel die betrokken zijn bij de strijd tegen gendergebonden geweld, aldus de Communicatieafdeling van de Présidence.

Het staatshoofd zei verheugd te zijn “een mandaat van Afrika te hebben gekregen om werk te maken van ‘positieve mannelijkheid’ op het continent, maar vooral om Afrikaanse staten aan te moedigen de allereerste conventie aan te nemen die is gewijd aan de bestrijding van geweld tegen vrouwen en meisjes. “We hopen dat die in februari 2024 zal worden aangenomen”.

Gendergerelateerd geweld gaat over seksueel geweld (verkrachting), fysiek geweld (afranselingen), emotioneel geweld (beledigingen) en economisch geweld (vroegtijdige huwelijken). Volgens de Communicatiecel van de Présidence is 45% van de vrouwen al slachtoffer geweest van één van de vormen van VBG.

Meer spelers

Volgens de heer Lututala, een van de experts op dit gebied, wordt dit geweld in de DR Congo verergerd door sociaal-culturele factoren, armoede en gewapende conflicten.

Chantal Mulop, coördinator van de gespecialiseerde afdeling van het staatshoofd voor jeugdzaken, de strijd tegen gendergebonden geweld en mensenhandel, zei dat het doel van de conferentie was “om het scala aan belanghebbenden, vaardigheden en ideeën te verbreden om de complexiteit, onderlinge verbondenheid, omvang en ernst van het probleem in de Democratische Republiek Congo te weerspiegelen.

Victoria Kwakwa, vicepresident van de Wereldbank voor Oost- en Zuidelijk Afrika, zegt dat haar instelling kosten noch moeite spaart om de strijd tegen gendergebonden geweld aan te gaan.

“Sinds 2017 omvatten 107 operaties in de regio interventies ter bestrijding van gendergebonden geweld door middel van specifieke projecten of operationele aspecten”, zegt ze. Ze gaf het voorbeeld van de Democratische Republiek Congo, die via haar overheidspartners 100 miljoen dollar heeft gekregen voor een project om dit geweld te voorkomen en aan te pakken.

© CongoForum, 20.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Rosalie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.